Hirdetés

DisplayPorton nem hajtja meg a HTC Vive-ot a két legújabb GeForce

Az NVIDIA Pascal architektúrára épülő rendszerei valamiért csak a HDMI aljzaton keresztül jók a virtuális valósághoz.

A virtuális valóságban utazó felhasználók egy érdekes dologra figyeltek fel az NVIDIA GeForce GTX 1070 és 1080 sorozatú VGA-k kapcsán. Nevezetesen arról van szó, hogy a HTC Vive headsetet a DisplayPort interfészen keresztül nem kezelik, vagyis egyáltalán nem működik a rendszer, mivel a szoftverkörnyezet úgy látja, hogy a headset nincs csatlakoztatva. HDMI-n keresztül bekötve ez a probléma nincs meg, de a DisplayPorton valamiért nem lehet működésre bírni a HTC Vive-ot az említett hardvereken.

Utóbbi azért probléma, mert a HTC Vive egyik fontos funkciójáról van szó, ugyanis számos felhasználó a HDMI portot ellövi a monitorra vagy a tévére, és nagyon sokan elsődlegesen azért választanak HTC Vive headsetet, mert azt DisplayPortra is lehet kötni.

Nem ez az első kijelzőkezelési hiba, ami a GeForce GTX 1070 és 1080 sorozatú VGA-kon előfordul, ugyanis korábban kiderült az is, hogy a DVI kimeneten keresztül csatlakoztatott kijelzők esetében a Windows indulása színes, csíkos képernyőt von maga után, ami ellehetetleníti a PC használatát. Ugyanakkor ez csak akkor fordul elő, ha a felbontás és frissítés párosához tartozó pixelórajel 330 MHz fölé kúszik. Emiatt ez nem sok embert érint, mivel WQHD felbontáson is 80 Hz fölötti frissítésre van szükség, és ilyen beállításoknál nem sokan használnak DVI interfészt. A hasonlóan magas felbontás és frissítés párosokhoz ez nem is ajánlott, noha kétségtelen tény, hogy elméletben lehetséges.

A DisplayPort és a HTC Vive kompatibilitási problémája már nagyobb baj, mivel tényleg érint egy olyan specifikus felhasználóbázist, ahol az adott konfigurációt direkt úgy állították össze, hogy a virtuális valóság a DisplayPort interfészen keresztül legyen megoldva. Nem kizárt, sőt nagyon valószínű, hogy a DVI-os probléma mellett ez is javítható szoftveresen, ugyanakkor a cég egyelőre mindkét esetre annyit mond, hogy vizsgálják a panaszokat és dolgoznak a lehetséges javításokon. A felhasználói visszajelzések szerint egy aktív DisplayPort-HDMI átalakító vásárlásával kezelhető a gond.

Azóta történt

  • Fényképezőgép VR-hoz?

    Megjelenése ugyan nem szokványos, de megérkezett a világ első, virtuális valósgához tervezett fényképezőgépe.

Előzmények

Hirdetés