Hirdetés

Megérkezett a New World bétájának VGA-k gyilkolását megelőző frissítése

Számos VGA-val le tudott fagyni a menü, de szinte csak EVGA megoldásokat ölt a játék. Az utóbbi cég cseréli is a kivégzett kártyákat.

Az előző héten írtunk arról, hogy bizonyos VGA-kat kivégezhet az Amazon új játéka, és erre már reagáltak a fejlesztők is, mostanra pedig megérkezett az ígért frissítés, amely a menü képkockasebességét lekorlátozza. Ez azért lényeges, mert fagyások döntő többsége a játék online lobbijában következett be, úgy néz ki, hogy valamiért itt valósul meg a legnagyobb terhelés.

A béta verzió új frissítésével ez már nem fordulhat elő, mivel fix képkockasebességgel fut az egész menü, ideértve az online lobbit is. Mindez magát a játékmenetet nem befolyásolja, ott továbbra is a határon működhetnek a VGA-k.

Az ügy kapcsán több olyan felhasználót is felkerestünk a Redditen, akik valamilyen módon hibákba futottak a New World futtatásakor. A döntő többségük gyárilag tuningolt GeForce RTX 3080-at vagy 3090-et használt, de volt egy olyan is, aki Radeon RX 6900 XT-t.

A GeForce-okon a fagyás szinte kivétel nélkül az online lobbiban következett be. Ez minden esetben olyan mértékű volt, hogy gyakorlatilag a gép nem is volt újraindítható, az erre való kísérlet során a bootolás egyszerűen nem történt meg, miközben a kártyákon lévő ventilátor sokszor maximális fordulatszámon süvített. Az érintettek egy része életet tudott lehelni a gépbe teljes áramtalanítás után, de némely esetében át kellett kapcsolni a kártyán található másodlagos BIOS-ra is. Ha onnan bebootolt a rendszer, akkor később az elsődleges BIOS-ra való visszatéréskor sem volt már probléma.

Az elhalálozások döntő többsége, ezen belül pedig az általunk feltérképezett esetek mindegyike EVGA kártyán következett be, konkrétan az FTW3-as GeForce RTX 3090 modellen. Nyilván ezek a VGA-k már sosem adtak képet, amit viszont megtudtunk az egyik érintettől, az az extrém magas teljesítményfelvétel, amihez hasonlót még sosem tapasztalt. Elmondása szerint az egész rendszerét egy fogyasztásmérő közbeiktatásával üzemelteti, amely elmenti a legnagyobb felvett fogyasztást. Ezt szokta is ellenőrizni, és a VGA kimúlása után azt vette észre, hogy a fogyasztásmérője közel 110 wattal többet mutatott, mint a valaha mért legmagasabb érték, ami egyébként egy korábbi, azóta már nem alkalmazott manuális tuningból származott. Ebből valószínűsíthető, hogy az EVGA GeForce RTX 3090 FTW3-as modellje valamiért nem tudott időben lekapcsolni az extrém túlterhelés során, ami tulajdonképpen ahhoz vezetett, hogy az említett VGA konkrétan kivégezte magát.

Az egy szem Radeon RX 6900 XT esetében a hiba jellege teljesen más volt. Ez a hardver konkrétan a játékban fagyott le, viszont egy szimpla reset után újra bebootolt a Windows, ugyanakkor a Radeon Software a módosított Wattman beállításokat visszarakta alapértelmezettre. A fagyás újra megtörtént, amikor az érintett felhasználó betöltötte a korábbi tuningprofilját, majd visszament a játékban, és ugyanúgy ismét a alapértelmezett paraméterek köszöntötték az újraindítás után. A későbbi fagyásokat csak úgy tudta elkerülni a játékos, ha nem alkalmazott a VGA-ján manuális feszültségcsökkentést, ilyen formában viszont teljesen stabil maradt a Radeon RX 6900 XT. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a korábban alkalmazott manuális tuning minden más játékban stabil volt, illetve maga a Radeon Software terheléstesztje is jónak ítélete meg. Ebből azért valószínűsíthető, hogy a New World című játék az átlagosnál nagyobb terhelést fejt ki, így bizonyos, stabilnak tűnő tuningbeállítások nem feltétlenül lesznek azok az említett cím futtatásakor.

A fentiek után jó hír, hogy az EVGA kicseréli a New World című játék alatt elhalálozott VGA-kat. A kérdés az, hogy mindez megtörténhet-e újra, mivel rendkívül gyanús, hogy majdnem mindegyik elhullott kártyát az EVGA gyártotta. Persze fagyás – akár furcsa, meglehetősen rémisztő módon – volt bőven más hardveren is, de azok a termékek az általunk ismert esetek alapján legalább túlélték a játék futtatását, még ha nem is tértek azonnal magukhoz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés