Hirdetés

Beépített Plex szerver és 10 Gb-es csatlakozó a Netgear csúcs Nighthawk routerén

Az X10-nek becézett R9000 támogatja a legújabb, 60 GHz-es IEEE 802.11ad szabványt is.

Meglehetősen bátor és egyben szerény, "a világ leggyorsabb routere" jelzővel illette legújabb útválasztója a Netgear. A Nighthawk családba érkező X10 (avagy R9000) a maga nemében tényleg újdonság, hiszen azon kicsiny számú vezeték nélküli eszközök táborát gyarapítja, mely a hagyományos 2,4 GHz-es és ma már egyre jobban elterjedt 5 GHz-es sáv mellett támogatja a 60 GHz-est is – azaz az IEEE 802.11n és 802.11ac mellett a 802.11ad-t.


[+]

A gyártó AD7200 sebességbesorolást adott az újdonság esetében, ami azt jelenti, hogy az összesített elméleti adatátviteli sebessége ~7200 (valójában 7133) Mbps. Mindez úgy jön ki, hogy 2,4 GHz-en 800 Mbps, 5 GHz-en 1733 Mbps, 60 GHz-en pedig 4600 Mbps átpréselésére képes. Más kérdés, hogy az egyes szabványokon belül kliens oldalon a jelenleg elérhető eszközök közül melyik képes ezeket támogatni és mekkora sebességgel, illetve mi a reálisan elérhető tempó.


[+]

A már piacon lévő vetélytársakhoz képest a Nighthawk X10 lépéselőnyben van abból a szempontból, hogy a hat darab Gigabit Ethernet  (amelyből kettő aggregálható) és a gigabites Internet port mellett a natív 10 Gb SFP+Fiber csatlakozó is feltűnik, elsőként a végfelhasználói piacra szánt routerek között.


[+]

Mindenesetre nem csak ebben első a szóban forgó eszköz, hanem abban is, hogy natívan futtatja a Plex médiaszervert, amin belül a transzkódolás funkció is működik, ehhez pedig nem valamelyik hálózati PC-n lévő, hanem a router USB 3.0-s portjára kapcsolt tárolókra kihelyezett médiafájlokat használja forrásként. A router alapvető működéséhez és a transzkódoláshoz szükséges számítási kapacitást az Annapurna Labs műhelyéből származó, ARM architektúrájú négymagos, 1,7 GHz-es AL-514-es SoC biztosítja, melyről azt érdemes tudni, hogy ugyanez a központi egység dolgozik a 16 rekeszes QNAP TS-1635 és a 8 rekeszes Synology DS2015xs NAS-okban is.

A kezelhetőségen is sokat dolgoztak állítólag, így a mobilon (Android és iOS) keresztül végehajtható beállítás, installálás sem áll távol az eszköztől. Emellett a Netgear routerek nyílt forráskódú firmware-ikre szakosodott My Open Router közösség is támogatja az routert. Mindenesetre az biztos, hogy az X10 nem lesz tömegtermék, amiről az 500 dolláros árcédula gondoskodik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés