Hirdetés

Netgear hálózati eszközök vállalkozásoknak

A Netgear a napokban újabb hálózati eszközöket mutatott be kis- és középvállalkozások számára. A ProSafe 802.11n Dual Band Wireless Access Point (WNDAP330) mind a 2,4, mind az 5 gigahertzes frekvencián képes kommunikálni a 802.11n szabvány 2.0-s verzióját követő eszközökkel, emellett kompatibilis a 802.11b/g, illetve 802.11a állomásokkal is. Nagyobb távolságok áthidalását segíti a pont-pont vagy pont-multipont üzemmódban működő Wireless Distribution System adattovábbítás, amely nem akadályozza, hogy a készülék egyidejűleg hozzáférési pontként is működjön.

A telepítést egyszerűsíti, hogy a Gigabit Ethernet uplink porton keresztül megoldható a tápellátás (PoE), vagyis nem szükséges külön tápkábelt kihúzni. A biztonság érdekében a WNDAP330 ismeri a WPA és WPA2 titkosítást, a 802.1x/RADIUS-alapú azonosítást, valamint folyamatosan szemmel tartja a szomszédos WLAN-okat és az esetleges behatolási kísérleteket. Konfigurációra helyben hagyományos konzolport, távolról titkosított webes felület, SNMP vagy Telneten elérhető parancssoros interfész teremt lehetőséget. A WNDAP330 korlátozott élettartam-garanciával kerül piacra, ajánlott ára 360 euró körül alakul.

Netgear ProSafe 802.11n Dual Band Wireless Access Point (WNDAP330)

A Netgear másik újdonsága a ReadyNAS Pro hálózati tárolóegységek hatrekeszes változata, az RNDP6000-es széria. Ezek közül az RNDP6350 gyárilag három SATA merevlemezt tartalmaz 1,5 TB összkapacitással, az RNDP6310-be ugyancsak három winchester kerül, de már 3 TB összes tárhelyet kínálva, míg az RNDP6610-be hat merevlemezt szerelnek 6 TB adat elhelyezésére adva módot. A diszkek számától is függően és persze többnyire a hasznos kapacitás rovására használhatók a RAID 0, 1, 5 és 6 üzemmódok, melyeknél az adatok egy vagy két merevlemez meghibásodása esetén is épségben maradnak. A kieső lemez helyére folyamatosan járó, de az adattárolásban addig aktívan részt nem vevő (hot-spare) meghajtó állhat be. A későbbi bővítést, illetve a menet közbeni üzemmódváltást egyaránt zökkenőmentessé teszi az X-RAID2 automatizmus.

A készülék Gigabit Ethernet porton keresztül csatlakozik a hálózatra, az FTP mellett támogatja a CIFS/SMB, AFP és NFS protokollokat, vagyis minden elterjedt operációs rendszerrel együttműködik. Extrái között találunk UPnP AV-kompatibilis és iTunes médiaszervert, illetve több célra használható USB 2.0 interfészeket. Utóbbiakra csatlakoztatható nyomtató, szünetmentes áramforrás, Wi-Fi bridge, digitális kamera képek lementéséhez vagy más külső tárolóegység, amelyre vagy amelyről gombnyomásra biztonsági másolat készíthető. A gazdag funkcionalitás magyarázata egyébként az, hogy a tárolóegység PC-s alapokra építkezik, azaz egy Intel Core 2 Duo processzor van benne 1 (max. 4) GB memória társaságában, és Linuxot futtat, ami további testre szabott szolgáltatások megvalósítását is lehetővé teszi. A hatrekeszes ReadyNAS Pro várhatóan a harmadik negyedévtől lesz megvásárolható, egyelőre ismeretlen áron.

Netgear ReadyNAS Pro (RNDP6xx0)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés