Hirdetés

Netbook duó Intel és AMD alapokon

Új netbookokat leplezet le az Acer és a Gateway. Az előbbi gyártó Aspire One D255 nevű megoldása az Intel Pine Trail platformjára épít, és kihasználja az Intel azon akcióját, melynek keretében a Santa Clara-i óriáscég kitolta a netbookok határait. A masina 10.1 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású kijelzővel rendelkezik, melynek natív felbontása 1024x600 pixel. A termék az 1,5 GHz-en ketyegő, kétmagos Atom N550-es CPU-ra épül. A központi lapkában található meg a DDR2-es memóriavezérlő, amihez 1 GB kapacitású rendszermemória kapcsolódik, tovább az integrált grafikus mag is itt helyezkedik el. Utóbbi szerepét a DirectX 9-es API-val kompatibilis GMA 3150 fogja betölteni. Az adatokat egy 250 GB-os merevlemez tárolja.

Acer Aspire One D255
Acer Aspire One D255

A netbookban a kommunikációért a 802.11b/g/n-es Wi-Fi, a Bluetooth és az Ethernet modul felel, továbbá a masinát a tervezők felszerelték webkamerával is. A hatcellás akkumulátorral a rendszer akár hét óráig is üzemképes, de ez az érték abszolút maximumnak tekinthető. Az Aspire One D255 a nyáron kerül az üzletekbe, de az áráról és az előtelepített operációs rendszerről nincs információ.

A Gateway a hagyományos netbookok helyet inkább a HD variánsokban gondolkodik, így a cég az AMD Nile platformját választotta, mely multimédiás szempontból lekörözi a fentebb részletezett riválisát. Az LT32-es sorozatba tartozó termék előnye, hogy az M880G jelzésű északi híd Mobility Radeon HD 4225-ös IGP-jét használja, ami támogatja a DirectX 10.1-es grafikus API-t, továbbá képes a HD videók és a flashanimációk gyorsítására is. A 11,6 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású kijelzővel felszerelt masina 1366x768 pixeles natív felbontást kínál. A processzor szerepét az egymagos Athlon II Neo K125 tölti be, mely 1,7 GHz-es órajelen üzemel, sőt támogatja a virtualizációt is. A 2 GB-os rendszermemória a DDR3 szabványra épül, az adattárolást pedig egy 250 GB-os merevlemez biztosítja.

Gateway LT32
Gateway LT32

Az AMD-s netbook rendelkezik HD webkamerával és kártyaolvasóval, továbbá 802.11b/g/n-es Wi-Fi, gigabites Ethernet és 3G-s kommunikációt is kínál. A hatcellás akkumulátor a gyártó mérései szerint 5,5 órás üzemidőt biztosít átlagos használat mellett. A Gateway az LT32-re egy év garanciát fog vállalni az előtelepített operációs rendszer szerepét pedig a Windows 7 Home Premiumra bízza. A HD netbook még ebben a hónapban megjelenik, az árcédulán pedig várhatóan 450 dollár áll majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés