Némileg csökken három Radeon ára

Az biztos sokaknak feltűnt, hogy az új generációs VGA-k drágábbak, mint az elmúlt évek során. Ez főleg a VGA-piac visszaszorulásának tudható be, de a helyzet kialakulásában a TSMC szűkös gyártókapacitása is közrejátszott. Az AMD lassan három és fél hónapja mutatta be első 28 nm-es cGPU-ját, melyet két másik követett, de a legyártott mennyiség nem volt túl kedvező, így alapvetően hiába érkezett meg az NVIDIA válasza, az árak nem változtak. Sőt, megfigyelhető, hogy a GeForce GTX 680 számos helyen (főleg hazánkban) drágább a Radeon HD 7970-nél, dacára annak, hogy az ajánlott fogyasztói ára elméletileg alacsonyabb. Itt alapvetően a kereskedők játszanak némi extra profitra, mivel a termék elérhetősége eléggé gyenge, így mindenki a lehető legjobb áron próbálja eladni.

Az AMD hamarabb kezdte a gyártást az NVIDIA-nál, így nem meglepő, hogy több gyártósort birtokolnak. Ennek köszönhető, hogy az ellátás folyamatosan javul, így a Radeon HD 7970-es termékek árcédulája maximum 60 dollárral esik, míg a HD 7950 esetében legfeljebb 55 dolláros árcsökkentésre van kilátás. Szintén mérséklődik a Radeon HD 7770 GHz Edition ára, ám az olcsóbb piaci szegmens következtében ez maximum csak 15 dolláros mínuszt jelent. Természetesen, ahogy azt az előző bekezdés végén kifejtettük, sok múlik a kereskedőkön, így nem biztos, hogy a jelzett árcsökkentés azonnal látható lesz mindegyik terméken. A Radeon HD 7770 esetében valószínű, hogy történik változás, de a kereskedők szemszögéből elemezve a helyzetet a Radeon HD 7900-as sorozat árát tulajdonképpen nincs értelme csökkenteni, mert a kis mennyiségben elérhető GeForce GTX 680 nem veszélyezteti túlzottan a Radeonok eladását, főleg úgy nem, hogy eleve magasabb árcédulát raknak a termékre, mint kellene.

Többször ecseteltük már, hogy jelenleg az árverseny főleg a TSMC-n múlik. Kevés gyártókapacitás mellett nincs értelme versenyezni, mert a legyártott készletet csak olcsóbban viszik el hétről-hétre, ami nyilvánvalóan nem jó a gyártók és partnereik számára. A gyártókapacitás növekedésével már éleződhet az árverseny is, hiszen a raktárak is elkezdenek telítődni, illetve a termékek is széles körben lesznek elérhetőek. Sajnos úgy néz ki, hogy a harmadik negyedév végéig probléma lesz a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása, így a közeljövőben nem sok változás várható. Szintén kedvezőtlen jelenség, hogy az idei évtől kezdve már nem csak az AMD, hanem az NVIDIA is waferekért fizet a TSMC-nél, vagyis nem a tajvani bérgyártó kasszáját terhelik a selejtes chipek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés