Hirdetés

Nem hoz egyértelmű gyorsulást az első Kentsfield

Bár az eredeti tervekhez képest egy negyedévvel korábban – még idén – megérkezik az Intel első négymagos, vélhetőleg Core 2 Extreme márkanéven debütáló, Kentsfield kódnevű asztali processzora, korántsem bizonyos, hogy a maximumot hajszoló vásárlóknak azonnal megéri majd bevásárolni az újdonságból. A high-end szegmensbe pozicionált, ennél fogva kifejezetten teljesítményigényes alkalmazásokhoz, illetve játékokhoz ajánlott négymagos processzorok első példányai ugyanis a legfrissebb lapértesülések szerint órajelfrekvenciájukat tekintve lényegesen lassabbak lehetnek az ugyanebbe a szegmensbe szánt kétmagos Core 2 Extreme-nél, ráadásul az új processzorok hagyományosan a legdrágább példányai lesznek az Intel asztaliprocesszor-választékának.

A kínai HKEPC weboldal értesülései szerint az év utolsó negyedévében megjelenő Kentsfield kezdetben egyetlen, 2,66 GHz-en üzemelő, 1066 MHz-es FSB-t kívánó típussal lesz jelen a világelső processzorgyártó választékában. Az 1000 dolláros nagykereskedelmi listaáron debütáló CPU vélhetőleg a már bejelentett, de még piaci bevezetésre váró, 3,2 GHz-es kétmagos Core 2 Extreme modell mellett vagy helyett kerülhet fel a gyártó palettájára. A két processzor közti, csaknem 600 MHz-es órajelkülönbség mindazonáltal jól tükrözi a gyártó elhivatottságát a korábbi órajeldominancia visszaszorítására; más kérdés, hogy a jelenleg használt alkalmazások milyen mértékben képesek kamatoztatni a négy processzormagban rejlő, amúgy nem lebecsülendő potenciált, illetve futási sebességük mennyire függ az órajeltől.

Négymagos processzoraihoz idén biztosan nem ad ki új lapkakészletet az Intel, a Kentsfield magos CPU-k a hírek szerint a gyártó jelenleg piacon lévő csúcskategóriás chipsetjére, a 975X típusra épülő alaplapok egy részével lesznek munkára foghatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés