Hirdetés

Két hónap múlva jön az első négymagos Intel processzor

Az Intel várhatóan a szeptember 26–28-án megrendezendő IDF alkalmából fogja hivatalosan közzétenni első négymagos, Kentsfield kódnevű asztali processzorainak specifikációit. A friss hírek szerint a Kentsfield első, főként játékosoknak ajánlott változata november közepén jelenik meg kereskedelmi forgalomban.

A Core 2 Extreme termékvonal részét képező QX6700 belső órajele 2,66 GHz lesz, míg a 2007 első negyedévében megjelenő Core 2 Quadro Q6600 típusjellel érkező modell 2,4 GHz-en fog futni. A Kentsfield két, közös tokozásba illesztett Conroe magot tartalmaz, azaz két-két mag közös másodszintű gyorsítótáron osztozik, azonban a másik párossal csak a külső rendszerbuszon át tudnak kommunikálni. Az L2 cache mérete így processzoronként 8 MB; az 1066 MHz-es FSB-n keresztül legfeljebb négy utasításszál adatai áramolnak, a Kentsfield ugyanis nem támogatja a Hyper-Threadinget.

A felépítés előnye, hogy az Intel a kezdetektől jó kihozatallal, azaz elfogadható költségekkel tudja előállítani négymagos processzorát, a QX6700 valószínűsített 999 dolláros listaára ugyanakkor természetesen az elit széria presztízsét is tükrözi. A Kentsfield ismeri az Enhanced Intel Speedstep, Execute Disable Bit, EM64T és virtualizációs technológiákat. A négymagos processzorokat 975X és P965 chipset köré épülő alaplapok tudják kiszolgálni, ám utóbbiak esetében a CPU tápellátó áramkörének kisebb átdolgozása válik szükségessé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés