Hirdetés

Nem bírt egymással ember és gép

Garri Kaszparov az idén már másodszor ért el döntetlent egy számítógépes program ellen. A világ elsőszámú sakknagymestere ezúttal az X3D Fritz szoftvert próbálta legyőzni.

A New Yorkban megrendezett négy fordulós mérkőzés utolsó játszmája mindössze másfél órányi játék is 27 lépés után ért véget: Kaszparov és a programozók egy döntetlenben egyeztek ki. Az első játszma szintén döntetlenre végződött, míg a másodikat az X3D Fritz, a harmadikat pedig Kaszparov nyerte. A végeredmény így 2:2 lett.

Az X3D Fritz egy kereskedelmi forgalomban is kapható sakkprogramot (Fritz) és az X3D Technologies által kifejlesztett 3D-s szoftvert futtatta. Kaszparov ezúttal nem valódi sakktáblán játszott, hanem egy monitor előtt ült egy különleges szemüveget viselve, amely a kijelzőn látott táblát három dimenzióban kivetítette elé. A lépéseit a nagymester szóban közölte, szavait egy beszédfelismerő szoftver értelmezte a számítógép számára.

Az X3D Fritz, amely másodpercenként több mint ötmillió lépés kiszámolására képes, a következő szavakkal gratulált az orosz-örmény származású sakkozónak: "A szellemi képességeid kihívást jelentettek négy darab 2,8 GHz-es Xeon processzorral és 4 Gbyte memóriával ellátott rendszerem számára. Ez nem kevés."

A világbajnoki címétől 2000-ben megfosztott, de továbbra is a világranglista élén álló Kaszparov februárban szintén döntetlent játszott az izraeli építésű Deep Junior sakkszámítógéppel. Tavaly pedig a sakkvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ért el 4:4-es döntetlent a Deep Fritz program ellen.

Hirdetés