Hirdetés

Nehéz helyzetbe került a Zalman

Csődeljárás indulhat a Zalman ellen, amely vállalat főleg a rendkívül jó minőségű PC-s hűtőkben utazott, de számos más területre is kínáltak hűtéssel kapcsolatos megoldásokat, PC-házakat és egyéb multimédiás terméket. Sajnos a cég az anyavállalatnak számító Moneual áldozata lett, mivel utóbbi konszern 2011-ben 60%-os részesedést szerzett a Zalmanban, hogy a robotporszívóik könnyebben eladhatók legyenek az Egyesült Államokban. Innentől kezdve a történet eléggé ködös, ugyanis a Moneual számos koreai banktól vett fel hitelt a Korea Trade Insurance Corporation (K-sure) garanciáira hivatkozva.

A Moneual tartozása 3200 milliárd wonra, azaz 2,98 milliárd dollárra nőtt, és a cég az októberi 500 milliárd wonos részletet képtelen volt rendezni a NongHyup Bank és a Korea Industrial Bank felé. A vállalat mára gyanúba keveredett, hogy korábban túlzottan nagy exportot jelzett a bankok felé, annak érdekében, hogy megkapja a szükséges kölcsönt, ám a cég tudta, hogy esélye sem lesz visszafizetni. Erre vonatkozóan a Zalmant, mint leányvállalatot a számviteli szabályok megsértésével vádolják.

Az ügy sajnos eléggé bonyolult, így várhatóan komoly vizsgálatok kezdődnek a Moneual körül. Ennek megfelelően egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a Zalman sorsa, de a felhalmozott tartozást tekintve semmi jóra nem lehet számítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés