Hirdetés

Négy fizikailag beépített processzormag kell a VR-hez?

Az Oculus már nagyjából fél éve ismertette, hogy milyen PC-t is érdemes venni a virtuális valósághoz, és erről természetesen be is számoltunk. Az tehát senkinek sem lesz majd meglepetés, hogy zsebbe kell majd nyúlni a megfelelő élményhez, de az Elite Dangerous: Horizons VR verziójának minimális gépigénye kapcsán több kérdés is felmerült.

A fejlesztők hivatalosan is bejelentették, hogy 16 GB rendszermemória, illetve egy GeForce GTX 980 vagy jobb VGA szükséges az említett játék VR-ben történő futtatásához, ugyanakkor a processzor oldalán Intel Core i7-3770K-t, illetve AMD FX-4350 jelzésű modelleket jelöltek meg. Ezzel kapcsolatban többen is jelezték, hogy a két processzor nem egy kategória, így felkerestük a fejlesztőket, hogy igazából miért is ez a minimális gépigény.

A válasz nagyon tömör és végtelenül egyszerű. A virtuális valósághoz négy darab fizikailag beépített processzormag szükséges. Bár a program két darab fizikai processzormagon futtatott négy szállal is elindul, de jóval rosszabb lesz az élmény, mintha a processzor valóban tartalmazna négy valós magot. A gépigény gyakorlatilag az AMD és az Intel termékskálájából jelöli a legrégebbi olyan, még elérhető processzorokat, amelyekkel megfelelő élményt lehet elérni a virtuális valóságban az Elite Dangerous: Horizons című játékban. A sebességet firtató kérdésre emellett az a válasz, hogy a virtuális valóságot kínáló mód vertikális szinkronhoz van kötve, tehát igazából csak az az igény, hogy az adott processzor képes legyen kiszolgálni az adott VGA-t a 90 Hz-es képfrissítés mellett. Mindegy, hogy képes lenne 200 Hz-re is nem fog több kép megjelenni másodpercenként 90-nél.

Szintén megjegyzendő, hogy a gépigény mindkét gyártónál kiemeli a Quad Core jelzőt, és a fejlesztők szerint ez az ami számít. Egy mondhatni kategóriájában megfelelő teljesítményű, de valóban négymagos processzorra lesz szükség, vagyis a gépigényben a megjelölt modellektől el lehet térni, de a négy fizikailag beépített mag alapvetően szükséges. Bár a négymagos processzor ma még nem számít alapkövetelménynek, azért meg kell jegyezni, hogy a VR-re szánt PC-k legolcsóbb komponense lehet, hiszen a most minimumként megjelölt AMD FX-4350 nagyjából 30 000 forintért is megvásárolható, és ennél a VGA például jóval drágább. Tehát bármennyire is ki van akadva a világ a kvázi kötelező négymagos processzoron, a helyzet az, hogy egy ilyen részegység beszerzése fogja a legkevésbé megterhelni a pénztárcát, még akkor is, ha új alaplapot kell hozzá venni.

Előzmények

Hirdetés