Hirdetés

A NEC LaVie Z a világ legkönnyebb Ultrabookja

A méretzsugorítás mindig fontos irányvonala volt az informatikának, amely az egyre több mobil eszköz miatt továbbra is az egyik leglátványosabb trend. Ennek köszönhető például az ultravékony laptopok különböző kategóriáinak megteremtése és növekvő népszerűsége, hiszen nem mindegy, hogy milyen méretű masinát cipelünk magunkkal. Emellett természetesen a tömegcsökkentésre is nagy hangsúlyt fektetnek, amely szintén kulcsfontosságú a kényelmes hordozhatóság szempontjából.

Éppen ezért az utóbbi időben a notebookfronton egy elég komoly verseny éleződött ki, hogy melyik gyártó képes előállítani a legvékonyabb és legkönnyebb gépet. Persze ez sokszor a stabilitás rovására megy, és a hűtés területén is kompromisszumot kénytelenek kötni, de hát a trón megszerzése áldozatokkal jár. Néhány hónappal ezelőtt a Gigabyte X11 11,6”-es laptop borzolta a kedélyeket alig 1 kg-os (975 gramm) tömegével és szénszálas vázával. Az idei Computexen nekünk is volt szerencsénk közelebbről szemügyre venni az érdekes jószágot, amely az előzetes félelmekkel szemben meglepő merevségével bizonyította létjogosultságát.

Most azonban a NEC jelentkezett be az Ultrabookok világában a valaha bemutatott legkönnyebb modellje címért, a gyártó ugyanis a mai napon rántotta le a leplet a LaVie Z notebookról. A Gigabyte X11-gyel ellentétben 13,3”-es kijelzővel rendelkezik, tömege mégis könnyebb, mindössze 875 gramm olvasható specifikációjában, vagyis sikerült további 10 dekát lefaragni az X11-hez képest. Ehhez persze a NEC mérnökeinek is új anyagokkal kellett kísérletezniük, végül azonban nem a karbonnál kötöttek ki, hanem egy különleges lítium-magnézium ötvözetben találták meg a megoldást. A LaVie Z legvastagabb pontján mindössze 14,9 mm-es, vagyis emiatt sincs szégyenkeznivalója.

A vékony kávájú kijelző szerencsére a szokásos 1366x768 pixeles felbontás helyett 1600x900-zal rendelkezik. Kiépítéstől függően Intel Core i7-3517U processzor és 256 GB-os SSD, vagy Core i5-3317U központi egység és 128 GB kapacitású SSD lapulhat a vékony házban, a 4 GB memória fix. Egyéb képességeiről egyelőre csak annyit árultak el, hogy Wi-Fi és Bluetooth kompatibilis vezeték nélküli modult és 720p felbontású (1280x720 pixel) webkamerát is tartalmaz. Akkumulátora egy szuszra bő 8 órás üzemidőt biztosít, valamint egyetlen órás töltéssel kapacitásának 80%-át nyeri vissza.

Az augusztus 23-án rajtoló NEC LaVie Z Ultrabook vételáráról még nem ejtett szót a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NEC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés