Hirdetés

Nagyot mond a Toshiba

A piacra csak nemrégiben bevezetett, merőleges adatrögzítési technológiát (Perpedicular Magnetic Recording, PMR) kamatoztatja a Toshiba legújabb fejlesztésű, 2,5 hüvelykes noteszgép-winchestere, mely az új eljárásnak köszönhetően jóval átlag feletti mennyiségű, 200 GB adat tárolására hivatott. A Toshiba szerint új üdvöskéje kategóriájában jelen pillanatban rekordernek számít, ennek egyetlen szépséghibája, hogy az adattároló augusztus előtt biztosan nem kerül a boltokba (emlékezetes, hogy a vállalat pont tavaly augusztusban indította útjára első, PMR-rendszerű 1,8 hüvelykes merevlemezeit). Közben a konkurencia sem rest; a Fujitsu 200 GB-os noteszgép-merevlemezének a vállalat előzetes bejelentése szerint már piacon kellene lennie, a Hitachi és a Seagate pedig javában fejleszt – igaz ők eddig csak 160 gigabájtig tudták feltornászni a kapacitás-plafont.

A Toshiba MK2035GSS típusú merevlemeze lemeztányéronként 100 gigabájtos kapacitást nyújt (ennek eléréséhez a lemez 178 gigabitnyi adatot tárol egyetlen négyzethüvelyken), 8 MB puffermemóriával és 4200 fordulat/perces motorral rendelkezik. A számítógéphez Serial ATA II interfésszel csatlakozó egység állítólag gyorsabb is lesz hagyományos technológiájú társainál, mindemellett azokhoz hasonló energiatakarékos üzemet ígér.

A noteszgép-merevlemezek piacát vezető Toshibánál nem áll meg itt a fejlesztés; a vállalat jövőre, a Windows Vista operációs rendszer érkezésére időzíti flashmemóriát is tartalmazó hibrid merevlemezeinek debütálását. Ezek az eszközök a jelenlegieknél lényegesen gyorsabb fájlműveleteket eredményezhetnek majd, emellett fogyasztásuk is tovább csökkenhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés