Hirdetés

Nagyon takaréklángon készül a 2 GB-os GDDR6X memória

A Micron – ellenfél hiányában – teljesen a DDR5-re összpontosít.

A Micron az előző évben mutatta be a GDDR6X szabványú memóriáját, amelynek nagy hiányossága volt, hogy csupán 8 gigabites, azaz 1 GB-os kapacitást kínált. Ennek azért van jelentősége, mert az NVIDIA, a vállalat egyik fő partnere nem is tudta sok VRAM-mal felszerelni a GeForce RTX 30-as sorozat fontosabb modelljeit, és ez még a legújabb, Ti jelzésű modelleknél sincs másképp, bár a GeForce RTX 3080 Ti azért kapott 12 GB-ot, amivel már beérte a szintén 12 GB-os, de szimpla GDDR6 memóriával szerelt GeForce RTX 3060-at.

Korábban úgy volt, hogy az idei év elején jön egy 16 gigabites lapka, ami lényegében 2 GB-os kapacitást jelent GDDR6X-es memóriachipenként, de már februárban megírtuk, hogy erre leghamarabb a nyáron érkezhetnek VGA-k. Most úgy néz ki, hogy ekkor sem, ugyanis a Micron még a mintákat sem kezdte el szállítani. A VGA-kat gyártó cégek szerint a memóriagyártó teljesen a DDR5-re fókuszál, és minden olyan projektet ideiglenesen a háttérbe szorítottak, amely csak a piac kis részét célozza.

A GDDR6X szabvány különösen rossz helyzetben van, mert csak a Micron gyártja, tehát azok a cégek, amelyek az ilyen típusú memóriákat igényelnek, sehova sem tudnak menni alternatíváért, ergo vagy megveszik, amit a Micron kínál, vagy nem vesznek semmit. Ilyen szempontból a memóriagyártó helyzete is érthető, mert attól, hogy nem halad a 2 GB-os GDDR6X kiadása, még ugyanúgy eladják az 1 GB-os verziót, az ügyfelek maximum duzzogva rendelik meg. Ráadásul a DDR5 memória fejlesztése nagyságrendekkel fontosabb, mert annak a piaca sokszorosan nagyobb lesz.

Azt jelen pillanatban nem tudni, hogy mikor érkezhet a 2 GB-os GDDR6X. Biztosnak tűnik, hogy elkészül, de konkrét céldátum már nincs, azon kívül, hogy a termékminta szállítása az idei évben várható. Ez meglehetősen nagy tartományt jelent időben, tehát az első olyan termékek, amik a nagyobb kapacitású GDDR6X memóriát használják leghamarabb ősszel, vagy legkésőbb jövő tavasszal érkezhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés