Hirdetés

Nagyon beindul a CryEngine fejlesztése

Még idén bekerül a Vulkan API támogatása is, de ennél fontosabb, hogy sűrűsödnek a frissítések.

A Crytek még márciusban jelentette be a CryEngine V nevű videojáték-motort, amely rendkívül baráti üzleti modellel csábítja az érdeklődőket. Azóta persze már megjelent a CryEngine 5.1-es verzió is, ami lényegében az ígéreteket váltotta be, ezen belül is a forráskód elérhetőségét. Az tisztán látszik, hogy a Crytek komoly tempóra kapcsolt, és most bemutattak egy útitervet, ami alapján nagyon ígéretes tűnik CryEngine jövője.

Még ebben a hónapban be fog futni a CryEngine 5.2, amely jelentősen kiterjeszti a DirectX 12 támogatását. Maga az API már tavasz óta elérhető, de igazából sok eljárást még nem lehetett használni alatta. Ez most változik, így lényegében szinte csak a részecskerendszernek nem lesz natív támogatás a Microsoft új API-ja alatt (ez a CryEngine 5.3-ban érkezik).

A virtuális valóság tekintetében ráadásul támogatva lesz a két GPU-s leképezés, mindezt DirectX 12 alól. Utóbbi nagy szó, mert a gyártók VR környezetei még csak DirectX 11-et tartalmaznak, de az AMD és az NVIDIA is dolgozik ezek fejlesztésén, és úgy néz ki, hogy a DirectX 12-vel kompatibilis LiquidVR és VRWorks csomagokat a CryEngine támogatja majd elsőként, ami erős fegyvertény a relatíve olcsón licencelhető videojáték-motorok piacán.

A CryEngine 5.3 valamikor októberben érkezik és a fő újítása a Vulkan API támogatása lesz. Ezzel a Crytek az új API-kra való átállást még idén le akarja tudni, ami tempós útiterv, és jelenleg pont erre van szükségük. Szintén újítás lesz az erőforrás-menedzsment átdolgozása, amely jobban igazodik majd az új API-k igényeihez. Ezek mellett az SVOGI technika használatát is kiterjesztik.

Öröm az ürömben, hogy a gyors fejlesztés áldozatokat is követel. A CryEngine 5.2-be ugyanis nem lesz beépítve a beígért PhysX támogatás, ezt ugyanis bizonytalan időre elhalasztották. Persze különösebb problémát ez nem okozhat, mivel a rendszer már eleve rendelkezik egy nagyon jó, saját fejlesztésű fizikai motorral.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés