Hirdetés

Nagyobb kapacitású médiumok vörös lézerrel

A New Medium Enterprises (NME) szerint a ma már kényelmetlenül szűkös DVD, pontosabban a DVD-technológia egyik kulcselemét képező vörös lézer fölött még nem járt el végérvényesen az idő. A vállalat nem a kisebb felszíni struktúrákat, azaz nagyobb adatsűrűséget lehetővé tevő, kis hullámhosszú kék lézer felé vette az irányt (vö. Blu-Ray Disc, HD DVD) a tárolókapacitás növelése érdekében, hanem az adattároló réteg átalakításával és a rétegek megtöbbszörözésével éri a kívánt eredményt.

A Versatile Multilayer Disc (VMD) esetében az adattároló rétegek részben visszaverik a fényt, ami a DVD-nél több réteget tesz lehetővé, másfelől pedig feleslegessé teszi külön fényvisszaverő réteg beiktatását a lemez szendvicsszerkezetébe. A VMD rétegenként valamivel kevesebb mint 5 GB adat befogadását biztosítja. Az NME által a CeBIT-en bemutatott példányok három, illetve négy rétegükkel mintegy 15, illetve 20 GB adat tárolására alkalmasak, ám a fejlesztők szerint akár nyolc réteg egymásra tornyozása is lehetséges, ami már csaknem 40 GB-os kapacitást jelent.

A VMD egyik legvonzóbb tulajdonsága az, hogy lejátszásához nem szükséges újfajta olvasófej, bár a vezérlés átprogramozását nem lehet megúszni, hogy az optika az eltérő rétegekre tudjon fókuszálni. A trükk a félig átlátszó adathordozó rétegekben rejlik, amely ugyan csupán 3 százalékát veri vissza a fénynek (tehát a korong csaknem teljesen átlátszó), ez azonban többnyire elegendő az adatok kiolvasásához. Mivel a DVD szabvány minimálisan 18 százalékos fényvisszaverést ír elő, a VMD mégsem kompatibilis valamennyi DVD-lejátszóval. A gyártástechnológiát illetően az NME képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a DVD-kkel megegyező eljárásokkal és berendezésekkel készíthető a VMD is, csupán az adatrétegeknél van köztük különbség.

A kiállításon a gyártó egy olyan rendszert mutatott be, amelyben egy módosított DVD-lejátszó USB interfészen keresztül szolgáltatta a nagy felbontású MPEG-2 folyamot egy PC számára, amelynek processzora végezte az átlagosan 19,7 Mbit/s bitrátájú anyag dekódolását. Az NME most egy dekóderchipen dolgozik, amelyet lejátszókba és set-top boxokba lehet beépíteni. Ugyancsak tervbe vették írható korongok készítését is, és a későbbiekben sor kerülhet a technológia kék lézerre történő adaptálására, amelynek köszönhetően akár 200 GB lesz rögzíthető egyetlen 12 cm-es lemezre.

Az ukrán és orosz tudósokat alkalmazó, papírjaival az Egyesült Államokban is kereskedő NME fejlesztőgárdája korábban a D Data nevű cég megbízásából dolgozott a Blu-Ray Disc és a HD DVD versenytársának szánt Digital Multilayer Disc (DMD) tető alá hozásán, azonban laboratóriumi példányokon túl akkor nem jutottak.

Előzmények

Hirdetés