Hirdetés

Nagyágyúk

A 100 gigás küszöböt az IDE merevlemezek közül először a Maxtor érte el az 536DX szériával, ami viszont teljesítményével nem kápráztatta el a felhasználókat, lévén 5400-as meghajtó.

Következőnek a Western Digital lépett, kitűnő erőnek örvendő Caviar sorozatának WD1000BB tagjával az első 7200-as fordulatú 100 gigás lemez volt.

Most azonban újabb lépések történtek: a WD1200BB 3 darab 40-es tányérral összesen 120 gigát produkálva tört az IDE HDD-k élére, így az IBM sem várhatott tovább, és bedobta a 120GXP-t, hasonló paraméterekkel. Teszteredmények egyelőre csak a WD-ről hozzáférhetőek, melyek tanúsága szerint a BB szériához híven rendkívül jó teljesítménnyel állandó dobogós helyezettek. Az IBM-re is fokozottan kíváncsiak vagyunk.

Sebességben viszont ki tanyázik a dobogó legfelső fokán? Nem más, mint a WD1000BB Special Edition, ami a WD1000BB-nek egy 8 MB-os cache-sel ellátott változata. A WD ezt a meghajtót kimondottan a nagy OEM-ek kérésére alkotta meg, akik nagyteljesítményű IDE HDD-t szerettek volna kapni. A plusz 6 MB cache csodákat művel átlagos felhasználási környezetben, olykor 20%-ot ráverve a második helyezettre (nagyon nagy differencia!). Az egyetlen gond, hogy a minimálisnak látszó beavatkozásért a WD kemény pénzt követel, durván plusz 25%-ot (!) kérnek érte (PriceWatchon nézegetve az utcai minimálárak: 207 kontra 264 USD a difi a sima és az SE WD1000BB között). Itthoni fellelhetőségéről egyelőre nincs hír.

Remélhetőleg egy új trend indult el ezzel a HDD-k cache-sének felturbózására, ami valljuk meg, a mai RAM árak mellett nem egy lehetetlen feladat. Még 64 vagy 256 MB cache ára is jóformán alig érződne egy nagyobb merevlemez árában...

Akinek pedig ez a méret sem elég, nézzen magának egy 160 gigás Seagate Barracudát, persze azt már csak SCSI csatival...

Kapcsolódó linkek:
http://www.seagate.com
http://www.wdc.com
http://www.maxtor.com
http://www.storagereview.com

Azóta történt

Hirdetés