Hirdetés

Nagy étvágyú az Intel kétmagos processzora

Az Intel idén megjelenő kétmagos processzorának hűtése nem lesz egyszerű feladat. A Tom's Hardware Guide a vállalattól származó dokumentumokra hivatkozva azt írja: a Smithfield chipek maximális fogyasztása 130 watt lesz, 13 százalékkal magasabb, mint a forrófejű Prescottoké.

Mindez azért meglepetés, mert a dual core koncepció mellett felsorakoztatott érvek között a fogyasztás kordában tartása volt az egyik legfontosabb. Mint mondták, a processzorok teljesítménye alacsonyabb működési frekvencia és változatlan vagy alacsonyabb fogyasztási mutatók mellett is növelhető lesz ily módon. Úgy tűnik azonban, hogy az Intel – legalábbis kezdetben – nem lesz képes tartani ezt az ígéretet.

Az alaplapgyártók számára készített specifikációkból ugyanis az derül ki, hogy a kétmagos Smithfield nem éri be 115 wattal, mint az 5xx-es és a rövidesen megjelenő 6xx-es Prescottok: a fogyasztás felső korlátja 130 wattra emelkedik. (Viszonyításként: az Itanium 2 1,6 GHz-es változata 122 wattot eszik.) Szintén nő a tápáram erőssége: 119 amperről 125 amperre.

A pletykák szerint a Smithfield nem kifejezetten kétmagos konstrukció – azaz nem egy szilíciumlapkán tartalmaz két processzormagot –, hanem két egymagos chipből áll, melyeket egyetlen tokozásba költöztetnek össze. Kezdetben a chip 90 nanométeres csíkszélességgel készül, és várhatóan csak a második félév végén kerül piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés