Hirdetés

Multimédiás notebookszéria a Toshibától

A Toshiba notebook formátumú multimédiás hibridje, a Qosmio a számítógép, a tévé, a videofelvevő és a zenetorony funkcióit egyesíti magában. A gyártó széles közönséget igyekszik megszólítani új termékével, s hogy milyen jelentőséget tulajdonít ennek, jól mutatja, hogy a Qosmio saját – látványos, bár egyelőre nem túl informatív – honlapot is kapott bemutatásával egyidejűleg. A készülék egy Centrino-notebook Windows XP Media Center Edition 2004 operációs rendszerrel, amelyet a Toshiba saját megoldásai egészítenek ki.

A sorozat első tagja az E10, amely Európában először Pentium M 735 (Dothan-mag, 1,7 GHz) processzorral és 15 hüvelykes, 1024x768 pixel felbontású kijelzővel jelenik meg, de a továbbiakban tervezik Celeron M processzorral, illetve 15,4 és 17 hüvelykes, 16:10-es arányú megjelenítővel készített változatok bevezetését is. Az E10 alapfelszereltségébe tartozik továbbá 512 MB RAM, egy 80 GB-os merevlemez, egy DVD-író és egy 64 MB memóriával ellátott GeForce FX 5200 Go grafikus vezérlő.

A Toshiba nagy súlyt fektetett arra, hogy eszköze valóban eleget tegyen a multimédiás felhasználás követelményeinek. A kijelző fényereje 600 cd/m2, kontrasztaránya 450:1, amivel mindenképpen kiemelkedik a notebookok közül. Ugyanez sajnos messze nem igaz a betekintési szögekre (vízszintesen 120 fok, függőlegesen 90 fok), reakcióideje (25 ms) pedig átlagosnak mondható. Igazi különlegességként reklámozza viszont a gyártó az NVIDIA grafikus chiptől függetlenül működő QosmioEngine névre keresztelt videovezérlőt, amely arról gondoskodik, hogy a kép megfelelően élesen és színgazdagon jelenjen meg a kijelzőn. A QosmioEngine beépített MPEG2-enkódert is tartalmaz.

A tévéadás vagy a külső jelforrásból származó videoanyag megtekintéséhez az operációs rendszer elindítására sincs szükség, sőt a QosmioPlayer nevű kezelőprogram és a speciális gombsor segítségével ezek azonnal rögzíthetők is a merevlemezre. A távirányító és az integrált tévétuner mellett VGA- és S-Video-kimenet, S-Video-bemenet, illetve egy monitor-bemenet biztosítja a Qosmio képességeinek kiaknázhatóságát. A jó minőségű hangért az SRS TruSurround XT technológia és a két Harman/Kardon hangszóró felel.

Az többi interfészt tekintve az igényesebb notebookoknál fellelhetőkkel találkozunk itt is: Wireless LAN (802.11g), Fast Ethernet, modem, Bluetooth, FireWire és USB. Az eszközt memóriakártya-olvasó egységgel is ellátták. Üröm az örömben a 3,6 kilogrammos súly és a 2,5 órás üzemidő. Az E10 hamarosan kapható 2199 eurós áron, a gyártó a termékre két éves garanciát vállal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés