Hirdetés

MSI és EPoX - PAT egy kicsit másként

Mint ismeretes, eredetileg a PAT-technológia csak az Intel 875P Canterwood chipsetes alaplapjaiban volt elérhető egészen addig, amíg az élelmes alaplapgyártók rá nem jöttek arra, hogy ezt a funkciót aktiválni lehet az Intel i865PE Springdale lapkás deszkákon is. Az Asus később átnevezte az így feltámasztott PAT-ot Hyper-Path-szá. Most az MSI és az EPoX is úgy döntött, hogy az Asus nyomdokaiba lép.

A MSI június 20-án mutatta be a M.A.T. (Memory Acceleration Technology) nevű technikát, amely a vállalat i865PE és i875P chipsetes termékein elérhető. A M.A.T. optimalizálja az adatátvitelt a processzor, a chipset északi hídja és a memória között. Egy egyszerű BIOS-frissítés után (a BIOS még bétaverziójú) a BIOS-ban elérhető válik a "Turbo" és az "Ultra-Turbo" mód. Mindkettő aktiválja a MAT-ot.


Forrás: www.hartware.net

A MAT-nak azonban vannak hátulütői. Nem támogat például minden memóriamodult. Amennyiben a MAT aktiválása után négyszer egymás után nem tudjuk újraindítani a rendszerünket, automatikusan kikapcsolódik a MAT funkció. Az MSI szerint ugyanez bekövetkezhet az FSB "piszkálgatása" miatt is. Mindenesetre a vállalat szerint a "Slow" és az "Ultra-Turbo" mód között 13 százalékos teljesítménykülönbség van, az utóbbi javára.

Az EPoX a 4PDA2+ típusú alaplapjához kiadott legújabb BIOS-ban szintén kínál egy új "Turbo-üzemmódot". Az Intel kérésének, miszerint ne hirdessék az i865PE chipsetes termékeiket "aktiválható PAT-tal", az alaplapgyártók eleget is tesznek, ám mindenki tudja, hogy a Hyper-Path, a M.A.T. vagy a "Turbo-modus" milyen technológiát is takarnak. Mindenesetre internetes pletykák szerint az Intel az újabb sorozatú i865 chipsetekben már lehetetlenné fogja tenni a PAT-hoz hasonló teljesítménynövelő technológiák alkalmazását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés