Hirdetés

Előre beszerelt Optane SSD-kkel jönnek az MSI alaplapcsomagjai

A gyorsítótárként funkciónáló adattáróló nem lesz ingyenes, de a felár jóval alacsonyabb lesz, mintha külön venné meg a potenciális vásárló.

Az MSI bejelentette, hogy megállapodásra jutottak az Intellel, így a B250M Bazooka és a Z270 Tomahawk nevű alaplapjaikat egy speciális, Opt Boost jelzésű csomag formájában is elérhetővé teszik, és ennek keretében az alaplapokban előre el lesz helyezve egy 16 GB-os, gyorsítótárnak használható Optane SSD.

Az Intel első, végfelhasználókat célzó, Optane fejlesztéséről még az előző hónap végén számoltunk be, és ezek a modellek tulajdonképpen elérhetővé váltak, így a 16 GB-os verzió is megvásárolható az előre beharangozott 44 dolláros áron. Bár az MSI Opt Boost csomagjai nem lesz ingyenesek, tehát az SSD-ért mindenképpen fizetni kell valamennyi felárat, de közel sem 44 dollárt, tehát ha valaki összekötné a kellemest a hasznossal, akkor most megteheti.

MSI B250M Bazooka és Z270 Tomahawk Opt Boost csomagok MSI B250M Bazooka és Z270 Tomahawk Opt Boost csomagok
MSI B250M Bazooka és Z270 Tomahawk Opt Boost csomagok [+]

Maguk az Optane SSD-k egyébként az elérhető tesztek alapján nagyjából hozzák azt, amit az efféle gyorsítótárra használható megoldásoktól el lehet várni. Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az előrelépés igazából csak a HDD-k mellett értékelhető, így egy közepesen gyors SSD mellé már felesleges Optane gyorsítótárat használni, ugyanis az elméletben jelenlévő extra teljesítmény a gyakorlatban nem igazán észlelhető, maximum a szintetikus tesztekben lehet kimérni. Emellett az Optane közel sem olyan strapabíró, mint amennyire beharangozták. Az AnandTech például egy nap alatt kivégezte a tesztterméket, tehát egyelőre a rendszernek vannak gyermekbetegségei a megbízhatóság szempontjából, amit feltételezhetően majd új firmware-eken keresztül lehet javítani.

Valószínűleg az MSI példáját több alaplapgyártó is követi majd, hiszen a legtöbb felhasználó már SSD-re telepíti az operációs rendszert, így pedig az Optane gyorsítótárak nem igazán hasznosak, vagyis legjobb eséllyel csomagban lehet eladni őket, amikor az értük felszámított felár nem tűnik jelentős.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés