Hirdetés

Tavasszal megfizethető szintre süllyed egy Optane memóriát használó termék

Az M.2 2280-as formátumú cache SSD viszonylag olcsó lesz, de csak egy nagyon szűk réteg tudja majd használni.

Az Intel az Optane memóriát végre beveti a végfelhasználói piacon is, ráadásul teszik ezt egy igen olcsó konstrukcióval, ami első hallásra hízelgőnek tűnik, ugyanakkor vannak kisebb-nagyobb limitációk.

Az új Optane SSD gyorsítótárak esetében már a nevük alapján kitalálható, hogy a kapacitásuk nem lesz túl combos, mivel csupán 16 és 32 GB-os modellek érkeznek. Emiatt tipikusan adattárolásra nem is ajánlottak, vagyis leginkább olyan rendszernek szánja az újdonságokat az Intel, ahol van egy fő meghajtó az operációs rendszerrel, és a betöltésre váró adatokat gyorsítótárazzák az Optane SSD-k. Maga a koncepció messze nem újdonság, hiszen korábban több cég is próbálkozott hasonlóval NAND flash alapokon, de Optane memóriával most érhető el elsőként ez a csomag.

Az M.2 2280-as formátumú, 2x-es PCI Express 3.0-s sávot felhasználó, NVMe szabványú meghajtók egy meg nem nevezett Intel vezérlőt használnak, amelyhez 128 gigabites, 20 nm-es node-on készül, 3D Xpoint memóriák kapcsolódnak. A tipikus olvasási és írási késleltetésük mindössze 6 és 16 mikromásodperc, míg a 4 kB-os blokkokon való véletlenszerű olvasási és írási műveletek teljesítménye rendre 300 000 és 70 000 IOPS. A szekvenciális olvasási és írási tempó 1200 és 280 MB/s, a strapabírás pedig napi 100 GB. Az egységek fogyasztása sem túl nagy, mivel aktív működés mellett 3,5 wattot igényelnek, de terhelés nélkül beérik 1 watt körüli paraméterrel is.

A 16 és 32 GB-os modell rendre 44 és 77 dolláros árcédulát kap, ami tulajdonképpen hízelgő. Az egyetlen probléma az lehet, hogy a termékeket csak az Intel 200-as sorozatú vezérlőhíddal szerelt alaplapokkal lehet használni, vagyis minden más platformon üzemképtelen. A működéshez egyébként a RAID módot kell kiválasztani az AHCI helyett, mivel ilyen formában lehetséges a gyorsítótárról való bootolás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés