Hirdetés

Újabb 990FX-re épülő Socket AM3+ foglalatos alaplap érkezik az MSI-től

Már lassan két hete, hogy beszámoltunk az MSI csúcskategóriába szánt, 990FXA-GD80 névre keresztelt, Socket AM3+ foglalatos versenyzőjéről, ám úgy látszik, a gyártó ismét gondol azokra, akik valamivel kevesebbel is beérik ebben a kategóriában, ugyanis a kedvezőbb árú 890FXA-GD65 folytatásaként érkezik a 990FXA-GD65.


[+]

A tervezőknek nem okozhatott túl nagy fejtörést az alaplap megtervezése, hisz az amúgy is Socket AM3+ kompatibilitást kínáló elődhöz képest látszólag csak az északi és déli hidakat cserélték le, valamint a bordák színe sötétedett el némileg, és persze a foglalat is frissült ténylegesen Socket AM3+ kivitelűre. Ezzel talán keresve sem lehetne majd ideálisabb alaplap párost találni a jövőbeli, AM3 és AM3+ platformok közötti esetleges különbségek vizsgálatához.

Balra a korábbi AM3 foglalatos 890FXA-GD65, jobbra az újabb 990FXA-GD65
Balra a korábbi AM3 foglalatos 890FXA-GD65, jobbra az újabb 990FXA-GD65 [+]

Látható, hogy az amúgy viszonylag letisztult NYÁK és a különböző komponensek nem igazán változtak. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a 990FX északi, és SB950 déli híd lábkompatibilis az elődökkel.


[+]

Bár az alaplap a csúcslapkakészletre épül, ennek ellenére a 990FXA-GD80-nál mégis némileg fapadosabb. Teljesen eltűntek az alaplapról a különböző gombok, csak a BIOS reset maradt meg, amely a hátlapra került, ezen túlmenően a POST code kijelző is hiányzik, valamint semmilyen egyéb, működést visszajelző LED nem került fel rá. PCI Express slotból is csak két teljes hosszúságú található a GD65-ön, bár egy kétkártyás rendszerhez ez még ideális lehet, mivel a 990FX ezeknek kétszer 16 sávot tud biztosítani. Itt érdemes megjegyezni, hogy az alaplap a CrossFire melett az SLI konfigurációk kiépítését is támogatja. A bővítőhelyek sorát négy x1-es slot folytatja, a legalsó szinten pedig egy sima PCI zárja. A nagytestvérhez képest a hűtés is egyszerűbb némileg, bár a tíz fázist biztosító DrMOS chipeken egy méretesebb borda kapott helyet. Érdekes húzás még, hogy itt csak minden második kondenzátor lett tantál magos Hi-c, a többi a manapság megszokott szilárdelektrolitos típus.


[+]

A hátlap is az egyszerűség jegyében készülhetett. A nyolc USB 2.0 aljzat két USB 3.0-val egészül ki. Ezek mellett egy kombó PS2, egy Gigabites Ethernet, valamint az alaplapi integrált hang kivezetései kaptak helyet. Az eSATA-ról, vagy a FireWire-ről itt sajnos le kell mondanunk.

Az árról egyelőre nincs információ, de várható, hogy a jelenleg 36 000 forint környékén elérhető 890FXA-GD65-höz képest nem lesz számottevő az eltérés.


[+]

Az MSI tervei szerint még két AM3+ foglalatos alaplap érkezik a közeljövőben. Az egyik a 990X chipkészletre épülő 990XA-G55, míg a sort a 970A-G45 fogja bezárni, melyre a legegyszerűbb AMD 970-es chipkészlet kerül majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés