Hirdetés

A Mozilla felturbózná a webes játékokat

A Mozilla bejelentette, hogy elindul a Paladin projekt, mely egy olyan nyílt webes játékplatform lesz, ami felturbózhatja az aktuális internetes játékok képességeit. Manapság a legtöbb webes játék az Adobe Flash technológiájára épít, melynek nemrég megjelent 11-es verziója pont az animációk gyorsítása területén lép előre. Ettől függetlenül vannak más platformok is, melyek közös jellemzője, hogy beépülő modult igényelnek, vagyis ha nagyon szigorúan értelmezzük a webes játék fogalmát, akkor ez a terület nem feltétlen tartozik ide. A HTML 5 és a WebGL azonban pont, hogy nem igényel beépülő modult, így a webes integráció nagyon szoros. Az utóbbi két felületre is épülnek már különféle játékok, de még messze nem beszélhetünk tökéletesen kiforrott megoldásokról.

A Paladin projekt pont ezen a ponton szeretne segíteni. A Mozilla a rendszert a Gladius motorra építi, mely a HTML 5 és a WebGL szabványokat használja. Tulajdonképpen a vállalat egy komplett fejlesztőkörnyezetet készít, így a webes játékok kreálása egyszerűbb lehet. A Paladin projekt része még a Joystick és a Mouse Lock API is, melyek lényegében a játékok számára szükséges előnyöket biztosítják. Mindkét felület a JavaScriptre épít, ám míg az előbbi a különböző játékvezérlők kezelését biztosítja, addig az utóbbi az FPS műfajú játékoknál tehet nagyon jó szolgálatot.

A Paladin esetében nehéz megjósolni a jövőt. A projekt nagyon impozáns és alapvetően arra koncentrál, hogy a fejlesztők munkáját a végletekig megkönnyítse. Ebből a szempontból mindenképpen helye van a mezőnyben, de a konkurencia nagyon erős. Sajnos nem tudni, hogy a projekt mikor készül el, így egyelőre konkrét bemutatóval nem állt elő a Mozilla. A megcélzott képességeket a RescueFox nevű webes alkalmazás szemlélteti, de ez még nem a Gladius motorra épül, vagyis lényegében nem lehet semmilyen konzekvenciát levonni belőle. A Paladin egyébként egyáltalán nem lesz a Firefox böngészőhöz kötve, így a versenytársak is támogathatják a platformot.

Előzmények

Hirdetés