Hirdetés

Mozgolódik az Intel -- P4 módosítások

Érdekes dolgok történnek az Intel házatáján mostanság. Mellékes, de az Aces Hardware például azt állítja, hogy a 64 bites utasításkészlet-kiterjesztés igenis ott van a következő generációs Pentium 4-es, a Prescott tranzisztordzsungelében. Nem azért, mert a Hammernek bármi hatása is lenne a santa clara-i cégre, sokkal inkább azért, mert már 1997-ben IA-32+ néven terveztek 64 bites kiterjesztéseket, melyeket egy párhuzamosan dolgozó fejlesztőgárda végül 1998-ban belepakolt a megfelelő (leendő) processzorba. Ez a Prescott. Más kérdés, hogy pusztán technikai okok miatt marad bent a feature (ha egyáltalán igaz a hír), azt aktivizálni a közeljövőben biztos nem fogják.

Szintén érdekes, hogy az Intel most jelentett be egy apró módosítást a P4-es magon, miszerint a C1-es steppingű chipek magfeszültségét 1.525 V-ról 1.475/1.500 V-ra csökkentik. Ne feledjük, hogy a B0-ás Northwood steppingnél is két lépcsőben történt a váltás: először egy optikai zsugorítással kb 10%-nyi helyet spóroltak a procimagon, majd pár apró változtatás után bejelentették az új chipeket, mint C1-es Northwoodokat.

Valószínűleg most ugyanez történik, és például a 3.06 GHz-es P4 már "D0/D1" steppinggel érkezik. Ami még érdekesebb, hogy a váltást a régebbi modellekre is meglépi az Intel, ráadásul az 1.8A GHz-es P4-est megkíméli a bárdtól még jó fél évig!

Ez pedig csak egyet jelenthet. Sok és olcsó 1.8A P4-eseket (meg 2.0A, stb.), ami egy esetben fontos: egy újabb árháborúnál. Ha figyelembe vesszük az AMD jelenlegi pénzügyi helyzetét, valamint azt, hogy a Clawhammert a cég 2003 végéig is az 1000 dolláros (250.000 Ft-os) gépek FÖLÉ pozicionálja, akkor azt hihetjük, hogy az Intel egy végső csapásra készül az AMD ellen.

Fél év múlva a Hammer megmentheti az AMD-t. Addig azonban sebezhetőbb, mint valaha. Márpedig ezt mindenki, így az Intel is tudja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés