Kapható a 2.00 GHz-es Celeron!

Nagyon sokáig az a hír járta, hogy az Intel hasonlóan fog cselekedni a Northwood magos Celeronok esetén, mint azt eddig mindig is tette. Ez annyit jelentett volna, hogy csakúgy, mint Coppermine (Pentium III, második generáció), a Tualatin (Pentium III, harmadik generáció) és a Willamette (Pentium 4, első generáció) esetén, itt is a nagyobbik testvérrel megegyező processzort jelent be, de felére csökkentett L2-es cache-sel.

Egy P4 Northwood alapú Celeronnál ez 256 KB-ot jelentett volna, ami a 0.13 mikronos gyártástechnológiával megspékelve már egy kimondottan erős CPU-t eredményezett... volna. Az Intel azonban új tradíciót vezetett be, és inkább a standard 128 KB L2-es cache-t fixálta. Piacilag nagyon is helyesen, tegyük hozzá. A 256 KB-os Northwoodok ugyanis túl erősek lettek volna, az Intel ezzel pedig egyedül a saját ASP-jének (átlagos eladási ár) ártana, az AMD-nek biztos nem.

A végeredmény így egy 0.13 mikronos, 400 MHz-es (QDR) FSB-t használó, 128 KB L2-es cache-sel szerelt, 2.00 GHz-es Celeron. A hivatalos bejelentés még a héten várható, az első tesztek szintúgy. Nem lennénk meglepve, ha akár 3.00 GHz-re is kényelmesen át lehetne állítani az újdonsült jövevényeket. Persze csak annak, akit ez egyáltalán foglalkoztat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés