Hirdetés

Módosítja a teszteket tiltó licencet az Intel

Kikerül belőle a problémásnak vélt rész, így visszakerül minden a régi kerékvágásba.

A tegnapi napon írtunk arról, hogy az Intel új mikrokódjához tartozó licenc gyakorlatilag megtiltotta a teszteket, de a vállalat ezt azonnali hatállyal módosítja, és a problémásnak vélt rész kikerül belőle. Az Intel a változtatás mellett elmondta, hogy a jövőben is meghallgatnak bármilyen észrevételt a közösségtől.

Arra nincs igazán válasz, hogy miért került bele a teszteredmények publikálását tiltó részlet a licencszerződésbe, de végeredményben mindegy is, elvégre eltűnik belőle az erre vonatkozó limitáció.

Az új mikrokódnak mindenesetre már van egy kis utóélete. Bár technikailag az Intel hatalmas teljesítményvesztéssel nem számol, azért a legújabb sérülékenységre vonatkozó írásunkban kifejtettük, hogy bizonyos hypervisorok mellett csak a Hyper-Threading letiltása vezethet teljes védelemhez. Sajnos itt a kisebb cégek hátrányba kerülnek, ugyanis amíg mondjuk a Google, a Microsoft vagy az Amazon Web Services szoftveres szempontból egyedi ütemezővel dolgozik, amit a piaci erejüknél fogva képesek maguknak biztosítani, addig a közepes méretű, virtuális dedikált szervereket szolgáltató cégek messze nem ilyen szerencsések. Számukra nincs jó választás, mivel a Foreshadow elleni harcban, a teljes védelemhez meg kell válniuk a Hyper-Threadingtől, ami nem kis teljesítményveszteség lehet. Ezzel az adott rendszerhez kialakított gazdasági modelljük komoly veszélybe kerül. Ha viszont nem tiltják le a Hyper-Threadinget, akkor megmarad a teljesítmény, de nem tudják garantálni az ügyfelek felé a biztonságot, és egy ilyen lépés szintén nem tesz jót az üzletnek.

Bárhogy is döntenek tehát a közepes méretű, virtuális dedikált szervereket szolgáltató cégek, biztosan rosszul járnak, és talán az Intel nem is magát, hanem a kisebb, anyagi szempontból rendkívül sérülékeny partnereit akarta védeni egy utolsó szalmaszálba kapaszkodva, amit végül gyorsan el is engedtek. Más magyarázata a korábbi, tiszavirág-életű licencszerződésnek nem nagyon lehet, elvégre oda véletlenül nem kerülnek ilyen bejegyzések, ezeket többször is ellenőrzik a kiadás előtt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés