Hirdetés

Computex 2018: jönnek az új Intel processzorok

A vállalat nagyjából tisztázta, hogy mi várható idén, a 10 nm-es megoldásokról viszont nem esett szó.

Az Intel az idei Computexen sokkal többet beszélt a hagyományos termékkategóriáiról, mint az előző években, ami jót tett a vállalat saját előadásának. Végre újra a processzorok kerültek a reflektorfénybe, ami egy processzorgyártóról eleve elvárható lenne, de korábban a cég sokkal jobban elkalandozott más piacok irányába, amelyek természetesen a maguk nemében fontosak, viszont a legtöbb érdeklődő a Santa Clara-i óriáscégtől processzort akar látni.

Az x86 40 éve
Az x86 40 éve [+]

Ezt meg is kapták, ugyanis az Intel hivatalosan is bejelentette a Core i7-8086K jelzésű modellt, ami az x86 40 éves évfordulójára készült. Emiatt a tényleges start csak pénteken lesz esedékes, így még pár napot aludni kell a megjelenéshez, ennél viszont sokkal fontosabb információ, hogy limitált szériás megoldásról van szó, egészen pontosan csak 50 000 darab készül belőle. Amint ezek elfogytak, az Intel többet nem fog szállítani ilyen modellt.

Az x86 akkor és most
Az x86 akkor és most

Az alapot a Core i7-8700K-hoz használt Coffee Lake lapka adja, amelyben hat darab processzormag dolgozik, és a GT2-es IGP is aktív, illetve a megosztott, utolsó szintű gyorsítótára kapacitása 12 MB marad. A Core i7-8086K lényege igazából annyiban változik, hogy a magórajel 4 GHz, míg a turbó órajel 5 GHz lesz. Más specifikációt az Intel nem közölt, de valószínűleg az IGP alap és turbó órajele sem változik, ahogy a memória támogatása sem, viszont a TDP-keret nem derült ki. Utóbbi persze nem annyira kritikus tényező, elvégre K-s modellről van szó, és az Intel is arra számít, hogy a felhasználók tuningra veszik majd a 480 dolláros újdonságot, legalábbis addig, amíg lehet kapni. Az új processzor működéséhez egyébként 300-as sorozatú, LGA1151-es foglalatú alaplapokra van szükség.

A mobil fronton a Whiskey Lake-U és az Amber Lake-Y kódnevű fejlesztések érkeznek, amelyekre a notebookgyártók már készülnek is, így az Intel szerint az év vége felé már 70 dizájn fog épülni az új platformokra. Ezekről egyébként nemrég írtunk, és gyakorlatilag kint igazolást is nyertek a korábbi információink, vagyis a Whiskey és az Amber Lake lényege a lábkompatibilitás a 10 nm-es Cannon Lake-kel, így az ehhez tervezett dizájnokat be lehet vetni. A legfőbb változás tehát a memóriavezérlőt éri, vagyis DDR4 mellett az LPDDR4 és LPDDR4X szabványt fogják támogatni az újdonságok a korábbi LPDDR3 helyett.

További lényeges elem, hogy a Whiskey Lake-U és az Amber Lake-Y sorozatú processzorok esetében a Wi-Fi a platform integrált részét képezi. Ez azt jelenti, hogy a processzorral közös tokozásban található vezérlőhíd is megújul, de erről az Intel nem beszélt bővebben.

Bár bejelentés nem történt, de a háttérben a Skylake-X-et váltó Cascade Lake-X is téma volt. Ez is jön az év vége felé, méghozzá LGA2066-os tokozással, de arra még nincs garancia, hogy minden már elérhető, X299-es alaplapban működni fog. Maga a Cascade Lake egyébként szerverbe fejlesztett megoldás, vagyis a skálázható Xeonok piacára is jön, akár 28 maggal is. Ami igazán érdekes, hogy az Intel a turbó szempontjából több modellnél is megcélozza az 5 GHz-et, illetve a TDP-keretet is jelentősen növelnék, így akár 300 wattos osztályú megoldások is érkezhetnek. Utóbbi azért is lényeges adat, mert a SuperO C9X299-PG300-as, X299-es vezérlőhidat használó, LGA2066-os foglalatú alaplap a CES-en úgy mutatkozott be, hogy 300 wattos TDP-keretű processzorokkal is megbirkózik, amit akkor nem lehetett hova tenni, de úgy néz ki, hogy nem ok nélkül tervezte ilyenre a fejlesztését a Supermicro.

A 10 nm-es node-ról sajnos nincs friss adat. Az Intel alapvetően kerülte a gyártástechnológiát az előadáson, annyit viszont lehet tudni, hogy a fentebb említett processzorok 14 nm-es node-on készülnek.

Az AI természetesen nem maradhatott ki, ezen belül is a Microsoft WinML került elő, amit az Intel a felhasználók felé egyelőre a Movidius Myriad X MA2485-ös VPU-val old meg. Ezt a Microsoft és az Intel külön támogatja egy speciális DirectX 12-es implementáción keresztül, így az Intelnek nem kell az IGP-jére építkezni az efféle munkafolyamatok során. Hátrány viszont, hogy így a notebookgyártóknak kell integráltni az említett VPU-t a dizájnokba, ha a WinML-lel kezdeni akarnak valamit. Az ASUS azonban kezdeni akar, méghozzá a Precog projekt formájában, amit az Intellel közösen fejlesztenek, és intelligens, AI-ra épülő működést kínál a felhasználói élmény javítása érdekében. Ez azonban még a jövő zenéje, a Zenbook Pro azonban a jelen, amelyben szintén helyet kapott a Movidius VPU-ja.

Intel Optane SSD 905P M.2 formátumban
Intel Optane SSD 905P M.2 formátumban

Az Intel az előadás végén kiemelte, hogy a májusban bemutatott Optane SSD 905P elérhető M.2 formátumban is, illetve egy demonstráció erejéig lehetett látni a 28 magos, 5 GHz környékére tuningolt processzort.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés