Hirdetés

A mobil piacot méregetik a VGA-gyártók

A VGA-piac helyzete nem lett könnyebb az elmúlt hónapok során. A keresletcsökkenés ugyan mérsékelt maradt, de határozott visszaesésről beszélhetünk még így is, ami baj. Mára a gyártóknak világossá vált, hogy a PC-n már nem lesz áttörés, így bajban lehet az a cég amelyik csak VGA-kkal foglalkozik. Májusban már ezzel kapcsolatban volt egy szomorú hír, hiszen a Point of View TGT üzletága bezárt, így nem készítenek több gyárilag tuningolt GeForce VGA-t. Azonban nem csak ők voltak bajban. A Club 3D is stratégiaváltásra kényszerült, így bejelentették, hogy a jövőben csak Radeonokat fognak forgalmazni, így téve szert az exkluzív partnerséggel járó előnyökre.

A VGA-piac tehát nem a régi, így a cégek elkezdték keresni a növekedést biztosító ösvényeket, hiszen abban minden elemző biztos, hogy a grafikus kártyákra a kereslet tovább fog csökkenni. Ebből a szempontból többen az év végét tartják kritikusnak, ugyanis az új generációs konzolokkal kapcsolatos, extrém mértékű felhajtás hatására rengeteg játékos inkább Xbox One-t vagy PlayStation 4-et vásárolna az ünnepi szezonban a PC-jük fejlesztése helyett. A gyártók nagyon sokat remélnek a Battlefield 4 megjelenésétől, így bíznak benne, hogy a játékosok ezért a játékért fejleszteni fognak, de túl jó kilátások még így sincsenek, aminek köszönhetően többen is méregetik a mobil piacot.

Manapság egyértelmű, hogy a tablet a menő, illetve Kínába kifejezetten könnyű betörni új okostelefonokkal is. Az iparági hírek szerint a VGA-gyártók egy része gondolkodik efféle mobil eszközökön, főleg a táblagépeken, hiszen a Compal, a Wistron és a Quanta kész dizájnokat is kínál úgymond átmatricázásra, tehát roppant egyszerű ma már betörni erre a piacra. Alapvetően még nem is késő lépni, hiszen a tabletekre az igény folyamatosan nő, tehát ha egy kisebb versenyző jó alapokra épít, és jó üzleti stratégiát dolgoz ki, akkor megvetheti a lábát hosszabb távon is. A gyártók előtt szintén ott a lehetőség az alaplapok és a tápegységek forgalmazására, illetve gyártására, de itt jóval kisebb a siker esélye, hiszen ezek a piacok nem növekednek és alapvetően telítettek is. Alternatív opció lehet a beágyazott rendszerek és professzionális termékek szegmense, amelyek szintén igen jövedelmező és növekvő üzletágak, de ide nagyon nehéz bekerülni, hiszen a certifikációk megszerezése sok időt, fejlesztést és pénzt igényel.

Előzmények

Hirdetés