Hirdetés

Két régi-új mobil GeForce érkezik a piacra

A GeForce MX110 és MX130 a Maxwell architektúrára épít, de az abszolút belépőszintre ez se rossz.

Az NVIDIA váratlanul bejelentette, hogy frissül a mobil GeForce-ok kínálata elsődlegesen olyan modellekkel, amelyek a belépőszintet terjesztik ki. A lényeg, hogy valamilyen formában ezek a hardverek már korábban előfordultak, főleg amiatt, hogy nem a Pascal architektúra tudását kamatoztatják, hanem a régi Maxwell generációt tartják életben, ugyanis mindkét újdonság alapja a GM108-as grafikus vezérlő.

A frissen bejelentett mobil GeForce-ok specifikációit az alábbi táblázat foglalja össze:

NVIDIA mobil GeForce MX sorozat (Maxwell architektúrával)
Típus

GeForce MX110

GeForce MX130
GPU kódneve GM108 GM108
Magórajel 965 MHz 952 MHz
GPU Boost van van
CUDA magok száma 256 384
Memória típusa DDR3 vagy GDDR5 DDR3 vagy GDDR5
Memóriabusz 64 bit 64 bit

A táblázatban szereplő, abszolút belépőszintű termékek támogatják az Optimus technológiát, illetve mindegyik megoldás a 2.0-s GPU Boosttal dolgozik, ami a hőmérsékletet figyelembe véve állítja be a megfelelő magórajelet. A memória szempontjából az NVIDIA igen nagy szabadságot ad a partnereknek. Az egyetlen megkötés a 64 bites memóriabusz, de erre köthető DDR3 vagy GDDR5 szabványú memória is, és az effektív órajelük sincs meghatározva, tehát ebből a szempontból is a notebookgyártók dönthetik el a megfelelő beállításokat. Emiatt van az, hogy a TDP fogyasztás szempontjából csak annyi a követelmény, hogy 30 watt alatt legyen a kiépítés, így a megrendelő a tervezett körülményekhez tud igazodni.

NVIDIA GeForce MX110 és MX130 NVIDIA GeForce MX110 és MX130
NVIDIA GeForce MX110 és MX130 [+]

A memória mennyisége maximum 4 GB lehet, legalábbis a DDR3-as konfiguráció mellett, GDDR5-tel ugyanis 1 vagy 2 GB-nyi VRAM építhető ki.

A GeForce MX110-es és MX130-as mobil grafikus vezérlők egyébként nem mondhatók igazán új fejlesztésnek, ugyanis a korábban bejelentett GeForce 920MX és 940MX megoldások hasonmásai, már ami a hardveres alapot illeti. Az órajelek tekintetében eltérnek persze, de ezt szimplán a BIOS szintjén lehet kezelni, így leginkább az magyarázza a létezésüket, hogy az NVIDIA meg tudjon szabadulni a raktárakban lévő GM108-as GPU-któl. Az ilyen átnevezéseket sok esetben az OEM-ek erőszakolják ki, ugyanis sokkal könnyebb ugyanazt a hardvert új névvel eladni. A régi-új GeForce-okat alkalmazó mobil gépek a CES-en mutatkoznak be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés