Hirdetés

IDF 2009: Mini-SATA csatlakozós Toshiba SSD-k érkeznek

A Toshiba bemutatta új, főleg hordozható eszközökbe szánt SSD-it, amelyeket már a SATA-IO konzorcium által tervezett mini-SATA (mSATA) csatlakozóval láttak el. Az mSATA csatlakozó keskenyebb a normálnál, így könnyebb az integrálhatósága a kisméretű alaplapokra, mint amilyenek például a netbookokban, notebookokban vannak. Az SSD-k, mint a Toshiba eszközei esetében is látható, közel névjegykártya méretűre zsugoríthatók, ami a hordozható számítógépeknél nagy előny. Az mSATA-s háttértárak így csupán 50,95 x 30 x 4,75 mm kiterjedésűek lesznek. Az eszközöknek csak a mérete változik, sebességben ugyanolyanok lesznek, mint nagyobb testvéreik, tehát a SATA-hoz hasonlóan támogatják az 1,5 Gb/s-os és a 3 Gb/s-os átvitelt. A tárolókat a Toshiba 32 nm-es gyártástechnológiájú MLC NAND flash chipekkel szereli. Alkalmazható rajtuk a tárolt adatok védelme érdekében az teljes lemez titkosítása is (FDE).

Az mSATA-s változat mellett a Toshiba ugyanezeket a modulokat normál SATA csatlakozós, vékonyított verzióban is kiadja. Igaz, hogy ezek egy kicsit nagyobbak (54 x 39 x 4 mm-esek) az mSATA-snál, viszont asztali számítógépben is ugyanúgy használhatjuk őket. A háttértárak kétféle méretben, 30 és 62 GB-os változatban lesznek elérhetők. A gyártó szerint a szekvenciális olvasási sebességük 180 MB/s, az írási pedig 50-70 MB/s körül alakul. A továbbfejlesztett energiagazdálkodási rendszer miatt az eddigi SSD-khez képest feleannyi áramot fogyasztanak, írásnál 1,8 wattot, olvasásnál pedig 1,3 wattot.

Az új SSD-k gyártása októberben kezdődik meg. A most kezdődő Intel Developer Forumon (IDF) számos más új, mSATA-s eszközt mutatnak be a gyártók.

Előzmények

Hirdetés