Hirdetés

Minden évben megújul az Ouya játékkonzol

Lassan körvonalazódik, hogy a tavasszal érkező Ouya nevű androidos asztali konzol milyen üzleti modellt fog használni a profit érdekében. Mint ismeretes a Nintendo, a Sony és a Microsoft konzoljai eléggé zárt rendszerek, így az említett cégek a gépek értékesítését a kezdetekben veszteséggel is bevállalják, majd a hosszú, 5-10 év közötti élettartam során a szoftverértékesítésből befolyt bevétel jelenti a profitot. Ez az út az Ouya esetében járhatatlan, hiszen alapvetően egy nyílt rendszerről van szó, és a tartalom szempontjából a Google Play áruházára alapoz, vagyis ugyanazok a programok érhetők majd el rá, amelyek a legtöbb okostelefonra vagy tabletre. Ennek megfelelően a profit csak a masina értékesítéséből jöhet.

Julie Uhrman elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az Ouya éves szintű frissítést kap, vagyis minden esztendőben bemutatásra kerül egy új, erősebb konzol. Ezt tulajdonképpen megtehetik, mivel a rendszer eleve egy folyamatosan fejlesztés alatt álló operációs rendszerre épít, ahol a kompatibilitást a szabványos API-k és felületek biztosítják. Ez egyszerre előny és hátrány is. Nyilvánvaló előny, hogy az évente megjelenő új Ouya tökéletesen kiválthatja az elődöt, hiszen gyorsabb és nagyobb tudású lesz annál, de ugyanakkor a hagyományos konzolok legnagyobb ereje abban rejlik, hogy a fejlesztők alacsony szinten kódolnak a fix hardverre, így olyan dolgokat lehet az egyes termékekből kihozni, amit szabványos API-n keresztül lehetetlen. Ez a Nintendo, a Sony és a Microsoft megoldásaihoz képest hátrányos az Ouya számára, de nyilván nem véletlenül lesz a termék sokkal olcsóbb, mint a hagyományos konkurensek. Nem mellesleg az üzleti modell szempontjából az egyetlen járható út az Ouya számára, ha éves szinten lecseréli a felhasználó a masinát az új verzióra.

Arról egyelőre nincs adat, hogy a 2014-ben érkező új Ouya milyen hardvert kap, de a kompatibilitás szempontjából gyakorlatilag tucatnyi lehetőség közül lehet majd választani. Akár az NVIDIA Tegra 4 is esélyes, de ha a legmodernebb rendszerchipek képességeit vizsgáljuk, akkor a Qualcomm pályázik a legnagyobb eséllyel a második generációs masinába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés