Hirdetés

Mikor indul a 0.13 mikronos Pentium 4 (Northwood)?

A 2.0 GHz-es példányt az Inteltől megszokott módon Pentium 4 2.0A GHz-nek fogják hívni, ahol az A az Advanced Manufacturing Technology-t, de számunkra sokkal inkább a "Northwoodságot" jelöli. A két GHz-es Northwood ára 420 USD lesz kezdetben (1000 db-os tételekben), ami durván 120.000 Ft. Ennél már csak a 2.2 GHz-es Pentium 4 (itt már nincs A-s jelölés, mivel 2.2 GHz-es sebességgel csak Northwood magos Pentium 4-esek készülnek) ára szakít nagyobbat pénztárcánkból, egy ilyen prociért ugyanis 610 dollárt (kb 175.000 Ft) kell kipengetnünk, ha az elsők között szeretnénk birtokolni. Mindkét processzor csak Socket-478-as tokozásban jelenik meg.

Mint mindig, az Intel most is csökkenti az árát a régi processzorainak, igaz, ezúttal csak január 27-én. A Northwood árakból azt is láthatjuk, hogy az Intel alapvetően azonos áron kínálja új processzorát a régi Willamette magos P4-esekkel (a 2.0 GHz-es Willamette P4-es is 400 USD körül kapható), ami azt engedi sejtetni, hogy a Northwood nem lesz sokkal gyorsabb elődjénél, 512 KB L2-es cache ide, vagy oda. Veterán olvasóink úgy is tudják, hogy ami igazán sokat dobhatott volna a P4 teljesíményén, az a nagyobb Trace Cache és a második "fully pipelined" lebegőpontos végrehajtó egység (második FPU pipeline), ám ezeket továbbra sem "tették vissza" a P4-esekbe (eredetileg ugyanis az Intel mérnökei így tervezték a Pentium 4-est, de végül azt a 0.18 mikronon gyártott, óriási magméret miatt ki kellett hagyni... sokan reménykedtek abban, hogy a 0.18 -> 0.13 mikronos átállásnál, és így a magméret csökkenésnél ezek a feature-ok visszakerülnek a P4-esekbe. Nos, nem ez a helyzet).

Azt is megfigyelhetjük, hogy az Intelnek sikerült visszaverekednie magát a 600 dolláros procik piacára. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy a 0.13 mikronos gyártástechnológia még közel sem 100%-os kihasználtsággal üzemel az Intelnél, így a procik előállítása meglehetősen költséges. Új Pentium 4-est áprilisig nem is látunk majd, akkor is "csak" egy 533 MHz-es QDR FSB-n (Quad Pumped FSB, azaz 133 MHz * 4X-es adatátvitel) üzemelő 2.26 és 2.4 GHz-es taggal bővül a család.

Azóta történt

Előzmények

  • Drága lesz a P4 Northwood?

    Egyes híresztelések szerint az i845-ös chipset körül sem lesz minden oly dandy, ugyanis az Intel új üdvöskéje komolyan megizzasztja majd pénztárcánkat.

Hirdetés