Hirdetés

A Microsoft szerint az Intel félrevezető kijelentéseket tesz

Az Intel a héten számolt be a tabletek és az okostelefonok piacát érintő terveiről, ahol többek között az ARM is szóba került. A Santa Clara-i óriáscég biztos, hogy nem fog ARM architektúrára épülő chipeket gyártani, ám tettek egy olyan kijelentést, amit a Microsoft nem nézett jó szemmel.

Renee James, az Intel szóvivője kijelentette, hogy az ARM-os rendszerekhez készülő Windows 8 nem képes majd futtatni a régi, úgynevezett legacy windowsos alkalmazásokat. A Microsoft azonnal reagált erre, és közölték, hogy az Intel kijelentése félrevezető és hiányos. Sajnos a vállalat Windows 8-ról konkrét részleteket most sem árult el, de a félreértés hatására érdemes megvizsgálni, hogy milyen lehetőségek kerülnek elő a Windows 8 ARM-os rendszereken történő futtatása esetén.

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy a programokban is nagyon sok különbség van, vagyis nagyon felelőtlen általánosan kijelenteni, hogy az alkalmazások portolás nélkül nem indulnak el az ARM architektúráin. Jó ellenpélda a .NET és a Java nyelven írt kódok, amelyek eleve egy virtuális felületen futnak, vagyis technikailag semmi akadálya annak, hogy az ARM-os rendszereken is elinduljanak. Gyakorlatilag még az adott alkalmazást sem kell újrafordítani, ugyanis az ARM-os kód generálása a virtuális gép feladata.

A C vagy C++ nyelven írt programok mellett már más a helyzet, azokat ugyanis a Windows esetében x86-os architektúrára fordították le, de maga a Windows API jól portolható a különböző processzorarchitektúrákra. Ez azt jelenti, hogy megfelelően megírt programok esetében a C vagy C++ kódot csak újra kell fordítani. Itt persze esetlegesen előfordulhatnak problémák, aminek hatására a forráskódon belül szükség lehet módosításokra, illetve kiegészítésekre.

Állandó kérdés még az x86-os emulátor használata, amiről a Microsoft még egyáltalán nem beszélt, de kivitelezhető, és nem mellesleg megfontolandó lépés. Az Apple által fejlesztett operációs rendszerek esetében már számos példát láttunk erre, hiszen az almások az évek folyamán számtalanszor áttértek egy architektúráról a másikra, és a régebbi programok futtatásának lehetőségét emulációval oldották meg. Ez az elgondolás meglehetősen jól működött anno Mac gépek esetében, így elméletben nincs akadálya annak, hogy a Microsoft is alkalmazza.

Az előző bekezdésekből kiderülhet, hogy számtalan lehetőség akad arra, hogy az ARM-os termékeken is fussanak a régebbi alkalmazások, vagyis az Intel kijelentése elsősorban a befektetők megnyugtatására szolgált. Ez persze annak tudatában érthető, hogy a vállalat pozícióját komolyan veszélyezteti az ARM.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés