Hirdetés

A Microsoft felosztja az ARM-os gyártók között a Windows 8 piacát

Pár napja számoltunk be arról, hogy a PC-gyártók 40%-a érdeklődik az ARM-os számítógépek iránt, míg most érdekes adatok érkeztek a helyzettel kapcsolatban. A DigiTimes információi szerint a Microsoft felosztja a piacot a gyártók között, így az Nvidia, a Qualcomm és a Texas Instruments két-két partnert választhat a Windows 8-as mobil termékek tervezéséhez. Fontos adalék, hogy a kiválasztott gyártók közül is meg kell jelölni az elsődleges ügyfelet.

A hírek szerint az NVIDIA a Lenovo és az Acer, a Qualcomm a Samsung és a Sony, míg a Texas Instruments a Toshiba és a Samsung szolgálataira számít. Az elsődleges gyártók tehát rendre a Lenovo, Samsung és Toshiba trióból kerültek ki. A DigiTimes információi alapján az NVIDIA a kínai piac meghódítása miatt választotta a Lenovót, míg a Qualcomm és a Texas Instruments a Samsung piacvezető technológiáit szeretné hasznosítani. Ebből a szempontból a Qualcomm előnybe kerülhet, ugyanis a Texas Instruments csak másodlagos partnerként számíthat a dél-koreai óriáscégre.

A szegmentálás okai nem derültek ki. Valószínű, hogy a Microsoft azt szeretné, hogy a kiválasztott elsődleges gyártók egy-egy SoC reklámozására fordítsák a teljes erőforrásukat, illetve a gyártók számának mesterséges korlátozásával a termékek száma is korlátozható, azaz egy-egy vállalat nagyobb szeletet szerezhet az ARM architektúrára épülő Windows 8-as mobil termékek piacából. Ez fontos szempont lehet, ugyanis a Windows 8 ARM-os verziója egy kvázi kialakult piacra érkezik, így az elején valószínű, hogy nem szerez majd túl nagy részesedést. Ennek megfelelően még öt gyártó közül is előfordulhat, hogy egy-egy cég számára a projekt nem lesz jövedelmező. Nagyon valószínű, hogy pár hónap elteltével a Microsoft feloldja majd a korlátokat, miután a Windows 8 megfelelő részesedést szerzett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés