Hirdetés

A Microsoft blokkolhatja a Linux telepítését?

Az egyes oldalak szerint igen, azonban vannak ennek ellentmondó részletek is.

Az elmúlt napok igazán érdekesen teltek a PC-s operációs rendszerek szempontjából, ugyanis több média is kijelentette, hogy a Microsoft blokkolja a Linux telepítését. Ezt nem volt nehéz megtenni, ugyanis a Lenovo fórumán elkezdtek reklamálni a Yoga 900S és Yoga 710S notebookok tulajdonosai, hogy az előtelepített Windows 10 Signature Edition operációs rendszert nem tudják lecserélni egy általuk választott operációs rendszerre, jelen esetben valamelyik Linux disztribúcióra. A helyzet akkor kezdett forrósodni, amikor egy BaronHK nevű Reddit felhasználó egy hibajelentést küldött a Lenovo számára az említett problémáról, amire a Lenovo képviseletében eljáró ember válasza az volt, hogy az adott termék Signature Edition verziójú Windows 10 Home operációs rendszert használ, ami nem váltható le a Microsoft és a Lenovo közötti szerződés értelmében.

A hibának hitt dolog alapján komolyabb ellenállás kerekedett, ugyanis a vásárlók joggal háborodtak fel a kijelentésen, és ezt a Lenovo is észrevette, ugyanis minden ezzel kapcsolatos korábbi kijelentést töröltek fórumukról, illetve a terméktámogatási oldalról. Persze ekkor már késő volt, mert mint tudjuk, az internet nem felejt.


A Lenovo első, azóta törölt válasza [+]

A Lenovo nem sokkal később bejelentette a vizsgálódó médiának, hogy az említett termékek olyan RAID konfigurációt használnak, amit a jelenlegi Linux disztribúciók még nem támogatnak. Ennek megfelelően az előtelepített operációs rendszer lecserélhető, ha az adott telepítőben elérhető lesz az érintett notebookokba szerelt RAID konfigurációt felismerő meghajtó. Utóbbi egyébként nem elképzelhetetlen, hiszen nem ez lenne az első eset, amikor egy adott vezérlőt nem ismer fel egy operációs rendszer telepítője. A probléma sokkal inkább azzal van, hogy miért nem rögtön ez volt a terméktámogatás válasza. Utóbbi miatt máig kételkednek az érintettek a Lenovo utólagos, de végeredményben hivatalos válaszában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés