Hirdetés

Friss BIOS-szal telepíthető a Linux a Lenovo Yoga 900-as notebookra

Az egy hónappal korábbi botrány megtette a hatását, így a vállalat reagált a problémára.

Egy hónappal korábban robbant ki az a botrány, amely felvetette a kérdést, hogy a Microsoft blokkolhatja-e a Linux telepítését. A Lenovo terméktámogatási oldala ráadásul nem volt a helyzet magaslatán, így eléggé félreérthető kijelentést tettek. Később a vállalat belátta, hogy hibázott, így letörölték az érintett hozzászólást, és egy részletesebb magyarázattal álltak elő arra a problémára, hogy Yoga 900S és Yoga 710S notebookok tulajdonosai nem tudnak Linuxot telepíteni.

A Lenovo akkor egy vizsgálatot is elindított, és felkínáltak egy megoldást a Linuxra vágyó felhasználók számára. A problémás Yoga 900 sorozatú notebookhoz, ugyanis egy új BIOS érkezett, amelynek része egy új AHCI SATA Controller Mode nevű opció. Ezt aktiválva a legtöbb Linux disztribúció telepíthetővé válik, így a felhasználóknak nem kötelező Windows operációs rendszert használni. A BIOS-t a Lenovo csak azoknak a felhasználóknak ajánlja, akik Linuxot akarnak telepíteni, mivel más számára semmilyen előnnyel nem szolgál.

Az új BIOS az alábbi oldalon érhető el. Ezzel tulajdonképpen teljesen világossá vált, hogy a Lenovo terméktámogatási oldala először hibás választ adott a problémára, és a Microsoft nem blokkolja a Linux telepíthetőségét. Az más kérdés, hogy miért nem lehet egy terméket alapból ezzel a funkcióval szállítani.

Előzmények

Hirdetés