Hirdetés

Mi a közös a Wiiben és az Eee PC-ben?

Kezdetek óta nyilvánvaló, hogy az Asus eddigi leghíresebb termékét nem csak egy szóösszetétel miatt hívják Eee PC-nek: Jonney Shih, a vállalat első embere már a mini PC beharangozásakor sem titkolta, hogy a Nintendo innovatív és jelenleg nagyon sikeresnek mondható konzoljátékának neve adott ihletet a névválasztás során. Bár a Nintendo Wii és az Eee PC teljesen mást célt szolgáló – bár hasonló célcsoportnak szánt – kütyük, sorsuk nem csak a nevük hasonlósága miatt fonódott össze. Mostanra mindkét termék nagyjából ugyanazzal a problémával küzd: mindkettőt vásárolnák, de egyiket sem lehet kapni.

Legalábbis erről számol be a brit Reg Hardware, mely tegnapi rövid hírében említést tesz arról, hogy a szigetországban szinte mindenhol hiánycikk az Asus mini számítógépe. Nagy-Britanniában egyelőre csak a 4G típusjelzésű modellt lehet kapni, fekete és fehér színben egyaránt, a legtöbb forgalmazónál ugyanakkor nincs készleten Eee PC – áll a cikkben. Az Asus helyi képviselete szerint a gépből heti rendszerességgel érkezik szállítmány Angliába, mely egyébként jelenleg az egyetlen olyan európai ország, ahol a gyártó forgalomba hozta a kis notebookot. A beérkező készletek azonban pillanatok alatt elfogynak (ebben alighanem az erős év végi kereslet is közrejátszik) – írja az angol lap –, kereskedők ez alapján előszeretettel hasonlítják az Eee PC-t a szintén komoly készlethiánnyal küzdő Wii-hez. Utóbbi egyébként gyakorlatilag minden régióban hiánycikk, a tengerentúlon egyes áruházak hetek óta nem tudják kiszolgálni a vevőket, sőt akad olyan üzlet, amelyik kuponokat oszt a Wii-re várakozóknak (ilyenre eddig többnyire csak az új, sikervárományos termékek megjelenése során volt példa).

A Reg Hardware írásában egyben a japán Akihabara Newst is idézi, mely arról közölt információkat, hogy az Eee PC hamarosan a japán piacon is megjelenik, méghozzá egy 16 gigabájtos SSD-háttértárral ellátott változatban. Ez lehet egyébként az első olyan Eee PC, mely Windows XP licencel kerül forgalomba, az Asus angol illetékesei szerint azonban ennek egyáltalán nem örül a Microsoft, aki a Vista valamelyik változatát szívesebben látná az Asus olcsó noteszén. A Vista rendszerkövetelményeit és helyigényét figyelembe véve ez jelenleg inkább egyfajta vágyálomnak tűnhet, melyből legkorábban a jövőre megjelenő, erősebb processzort és nagyobb háttértárat tartalmazó Eee PC modellek piacra kerülése után lehet valóság.

Előzmények

Hirdetés