Kétféle magkonfigurációt biztosan kínál majd a Meteor Lake

Az Intel minimum két darab Compute és Graphics tile-lal készül.

Az Intel nemrég részletezte a Meteor Lake kódnevű fejlesztését, amely az új chiplet dizájn által az elődjénél kellemesebben konfigurálható. Az eltérések fő forrásait a processzormagokat tartalmazó Compute tile, illetve az IGP-t biztosító Graphics tile adja majd, és a jelenlegi adatok szerint ezekből minimum két-két verzió készül.

Mindegyik Meteor Lake dizájn alapja lesz az eleve két darab, alacsony fogyasztású E-magot biztosító SoC tile, bár utóbbi részegységek kapcsán előfordulhat, hogy egyes modellekben letiltásra kerülnek. A Compute tile szempontjából a nagyobbik lapka hat darab P-magot, illetve nyolc E-magot kínál majd, míg ennek a fizikailag kisebb változata a P-magok számát kettőre csökkenti. A Graphics tile tekintetében is hasonlóan éles az eltérés, mivel a nagyobbik chiplet nyolc, míg a kisebbik négy darab multiprocesszort tartalmaz.

Megtudtuk azt is, hogy nagyon még a legkisebb konfiguráció is kifejezetten sok aktív magot tartalmaz, igaz a kisebb teljesítményű E-magból, és ennek az oka az, hogy az öt chipletes Foveros dizájnt még kisebb lapkaméretek mellett sem olcsó gyártani, vagyis nem lehet túlságosan levinni az árát. Az Intel ezzel nem is próbálkozik meg, sokkal inkább olyan csomagokban gondolkodnak, amelyek a Meteor Lake-et Arc dedikált GPU-val együtt kínálják, utóbbi ugyanis relatíve olcsón gyártható, így nagyobb lesz a mozgástér az árazást tekintve.

További adalék, hogy bizonyos gyártók érdekes notebook koncepciókon is dolgoznak. Egyelőre prototípus szinten léteznek olyan dizájnok, amelyek a Meteor Lake mellé egy visszafogottabb tempóra képes Arc GPU-t, illetve egy nagyobb teljesítményű, más gyártótól származó GPU-t helyeznek az alaplapra. Ennek az ötletét az adja, hogy terheléstől mentes szakaszban működhetne maga az IGP, kis terhelést kifejtő játékban elég lenne az Arc GPU, míg a komolyabb alkalmazásokban bekapcsolhatna a legerősebb dedikált grafikus vezérlő. Az ötlet önmagában nem rossz, de a magas ár mellett vannak buktatói, egyszerűbb lenne inkább az egy szem dedikált grafikus vezérlő fogyasztását szoftveresen kontrollálni a kevésbé megterhelő alkalmazásokban, és akkor még nagyobb akkumulátornak is lenne hely. Valószínű, hogy az előbbi koncepciót leginkább az szülte meg a gyártók laborjaiban, hogy az Intel ragaszkodik a csomagban való értékesítéshez a jobb üzleti konstrukciók kialakítása érdekében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés