Hirdetés

Merevlemezes tárolókkal jelentkezik a Verbatim

A Verbatim kínálatában már korábban felbukkant merevlemezes tárolóegység is, azonban az Store 'n' Go USB HD Drive aprócska méretei miatt kapacitás tekintetében épp csak egy lépéssel járt az időközben tekintélyes fejlődésen keresztülment flashmemóriás pendrive-ok előtt. A vállalat idén komoly lendülettel vetette bele magát a nagyobb tárhelyet kínáló, egyúttal sokkal jobb ár/kapacitás aránnyal jellemezhető külső tárolóegységek üzletébe. A Verbatim Corporation és anyavállalata, a Mitsubishi Kagaku Media július elején jelentette be, hogy felvásárolta az Észak-Amerikában jelentős piaci részesedéssel bíró SmartDisket, mely többféle méretben kínált adattároló eszközöket. A SmartDisk palettájára alapozva, azt továbbfejlesztve hozza forgalomba új termékeit a Verbatim, melyek várhatóan októbertől Európában is elérhetők lesznek.

A 2,5 hüvelykes merevlemezt tartalmazó hordozható tárolóegységek USB 2.0 vagy FireWire-400 interfésszel érkeznek; előbbiek 120, 160 vagy 250 GB kapacitással lesznek elérhetők, utóbbiak egyelőre csak 120 és 160 GB-os változatokban készülnek. Mindegyik típus 5400 rpm fordulatszámú, 8 MB cache-sel ellátott winchestert kap, mely alumínium héjban foglal helyet. Az adatmentést a mellékelt Bounce Back Express szoftver segíti.

Még többféle variációt nyújt a 3,5 hüvelykes méretosztály, amelyben megtalálhatók a csak USB 2.0 csatolóval ellátott modellek (500 és 750 GB kapacitással), a tetszés szerint USB 2.0 vagy FireWire-400 portra kapcsolható változatok (500 és 750 GB), valamint egy 500 GB-os NAS, azaz hálózati tárolóegység, amely Fast Ethernet interfésze mellett USB 2.0 csatlakozón át is összeköthető egy számítógéppel. Az utóbbi modell kapcsán meg kell említeni, hogy merevlemeze FAT32, Ext2 vagy Ext3 fájlrendszerrel formázható, támogatja egyebek mellett az NFS, SMB/CIFS és UPnP protokollokat, USB 1.1 host portjára pedig nyomtatót lehet kapcsolni.

Mindegyik 3,5 colos tárolóba 7200 rpm fordulatszámú, 8 MB cache-sel ellátott winchester kerül; a nagyobb áramfelvétel miatt itt már nem hiányzik a külön tápadapter, de a hűtést ventilátor nélkül oldják meg. Biztonsági mentések készítését a Bounce Back Express segíti, a hálózati tároló Samba és Apple Bonjour funkciókkal egészül ki.

Az egyszerűen csak Portable Hard Drive, External Hard Drive, illetve NAS External Hard Drive névre keresztelt termékek árairól egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés