Hirdetés

Megy a GeForce4 Ti4600, jön a Ti4800

Épp tegnap adtunk hírt róla, hogy az nVidia leállította a GeForce4 Ti4600 gyártását. Akkor még csak találgatni tudtunk, hogy igaz-e a hír, és amennyiben igen, miért teszi ezt a kaliforniai gyártó, most viszont a válaszok is megvannak. Jöjjenek a tények, aztán egy kis elemzés!

A GeForce4 Ti4200-8x egy ideje megvásárolható, elődjénél a 8x-os AGP támogatásán kívül semmivel sem tud többet. Más kérdés, hogy rendre magasabb órajelen üzemeltetik, mint a "régi" Ti4200-asokat, így a gyanútlan vásárló azt is hihetné, hogy a 4x-es AGP lecserélésének köszönhető az elhanyagolható, de mérhető gyorsulás. Nos, nem, természetesen az órajelről van szó.

A GeForce4 Ti4200-8x-et most két társa is követi, GeForce4 Ti4800 és Ti4800-SE néven. Az előbbi nem más, mint egy Ti4600-8x, csak új néven, az utóbbi pedig megdöbbentő módon a Ti4400-8x álcázva. Magyarán visszatér a teljes GeForce4 Ti család, de immáron 8x-os AGP-vel, minden egyéb különbség nélkül.

...akkor gondolkodjunk!

Nem örültünk, amikor az nVidia pár hónapja GeForce4 MX-nek nevezte NV17-es kódnevű chipjét. Nem örültünk, mert a DirectX 8-as támogatás úgy, ahogy van kimaradt, ellenben a GeForce4 kezdet ennek pont az ellenkezőjét sugallta. Nem örültünk akkor sem (mielőtt bárki elfogultsággal vádolna minket), amikor az ATi Radeon 9000-nek nevezte újdonsült DirectX 8-as gyorsítóját, hiszen pont előtte vázolta, hogy az új elnevezési sémájukban az első számjegy a kártyáknál a DirectX támogatást jelenti (Radeon 7500 = DirectX 7, Radeon 8500 = DirectX 8, Radeon 9700 = DirectX 9).

Nem örültünk, amikor három napja háromnegyed órán át hallgattuk az nVidia önajnározását a Chaintech nForce2 bemutatóján, meglehetősen átlátszó népbutító elemekkel és igénytelen táblázatokkal megspékelve. Egy példa: míg az nForce2 esetében az nVidia rendre benchmark eredmények táblázatait közölte, hiszen ők a legerősebbek, addig a videokártyáknál a "leggyorsabb kapható GPU, azaz a Ti4600" titulust valami elvont, "Half-Life gamerek preferált videokártya-statisztikáival" támasztotta alá. Mindez azért volt "fincsi", mert a Half-Life ugye nem mai játék, nyilván a felmérést sem tegnap csinálták, eleve a 3dfx több szavazatot kapott, mint az ATi...

Mondanunk sem kell, hogy most sem örülünk. Az új elnevezések, azaz a Ti4800 széria az égadta világon semmi másra sem jók, mint hogy megtévesszék a vásárlót. Titeket, kedves Olvasók persze már nem, de a nagy átlag sajnos nem hardver oldalakból művelődik.

Végül, de nem utolsósorban a Ti4800 bejelentése azt is sejteti, hogy nem fogunk egyhamar NV30-as kártyákat vásárolni, noha a bemutató két hét múlva esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés