Hirdetés

Megrekedt a TSMC a 28 nm-es eljárás fejlesztésében

Kedvezőtlen hírek érkeznek a TSMC háza tájáról. A vállalat már az aktuális 40 nm-es gyártástechnológia bevezetésével is küzdött, de sikerült úrrá lenni a problémákon, ugyanakkor a korábban fejlesztés alatt álló 32 nm-es eljárást indokok nélkül törölte a bérgyártó. Ez egyben azt is jelentette, hogy a következő lépcső a 28 nm lesz, aminek fejlesztése jól haladt, de az információk szerint a kísérleti gyártósorok komoly gondokkal küszködnek a komplexebb felépítésű lapkák esetében.

Az eddigi adatok alapján az új generációs grafikus processzorok első képviselőit az elmúlt hetekben próbálták ki a gyártósorokon, de az eredmény lesújtó lett. A 28 nm-es HP, azaz a gate last eljárásra épülő High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektródákat (HKMG) alkalmazó technológia rengeteg bithibát generál, továbbá a chipek varianciája is kezelhetetlen mértékeket ölt. Utóbbi esetben lényegében arról van szó, hogy az azonos gyártósorról lekerült lapkák rendkívül széles szivárgási jellemzőkkel rendelkeznek, továbbá a működőképes feszültségtartomány is túl nagy, ami magas termikus szórást jelent. Ez gyakorlatilag abból a szempontból probléma, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek esetében az órajeleket és a működési feszültséget nagyon alacsonyra kell állítani a variancia kezelése érdekében, ám ez a teljesítmény szempontjából semmiképpen sem előnyös.

A probléma gyökere a bulk CMOS struktúrában keresendő. Gyártástechnológiai körökben évek óta téma a SOI bevezetése, ami nagymértékben csökkenti a fentebb részletezett jelenséget, de ugyanakkor komoly ellenérv az implementálás és a gyártás magas anyagi terhe. A mérnökök korábban viszont jelezték, hogy a 22 illetve 20 nm-es csíkszélesség alatt elkerülhetetlen valamilyen SOI struktúra alkalmazása, mert a chipek szórása a bulk CMOS-ra alapozva kezelhetetlenül magas lesz. Úgy néz ki, hogy a mérnökök túlzottan optimisták voltak, és a probléma már 28 nm mellett is számottevően jelentkezik, legalábbis a TSMC-nél.

Arról nem tudni, hogy a vállalat mihez kezd. A fejlesztést folytatni kell, mivel a 28 nm-es technológia eldobása egyet jelentene a 20 nm-es eljárás fejlesztésének feladásával is, vagyis a tajvani bérgyártónak nincs választási lehetősége. A gondok viszont kihatnak majd a piacra, egészen pontosan az új generációs grafikus processzorok késése várható, így nem elképzelhetetlen, hogy a 28 nm-es gyártástechnológiára épülő, nagy teljesítményű GPU-k bemutatkozása majd csak a következő év végén történhet meg.

A hír valóságtartalmáról a megjelenés dátuma árulkodik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés