Hirdetés

Megjelent a FidelityFX első verziója

A nyílt forráskódú eszközkészlet egyelőre a Contrast Adaptive Sharpening eljárást kínálja.

Az AMD az idei E3-on mutatta be a FidelityFX-et, amelynek most publikusan elérhető az első verziója. Ez csupán a Contrast Adaptive Sharpening, azaz a CAS 1.0-s eljárást kínálja, de majd később bővülni fog a lehetőségek sora.

A teljesen szabványos effekt DirectX 11, DirectX 12 és Vulkan API-hoz használható, de a forráskód megléte mellett gyakorlatilag bármelyik API-ra átírható, vagy akár CPU-ra is implementálható. Az AMD a fejlesztést elsődlegesen két probléma kezelésére ajánlja. Egyrészt a temporális élsimítások tipikus gyengéje, hogy az előző képkockáról származó adatok miatt ugyan jelentős temporális stabilitást érnek el, de homályosítják a képet, másrészt pedig dinamikus felbontásskálázáshoz is használható a CAS a többletmintavétel opcióval. Mindkét esetben az a cél, hogy a fenti eljárásokkal elveszett részletek egy részét vissza lehessen nyerni.

FidelityFX nélkül és FidelityFX-szel FidelityFX nélkül és FidelityFX-szel
FidelityFX nélkül és FidelityFX-szel [+]

Az új GPUOpen effekt nagymértékben skálázható, így az adott igényre lehet szabni, emiatt akármire alkalmas lehet, akár képszerkesztőbe is beépíthető. A teljesítményigénye nem jelentős, maga az élesítés rész 100 mikromásodperc alatt lefut egy Full HD-s képen egy AMD Radeon RX 5700 XT VGA-val, de a legtöbb hardver is bőven egy ezredmásodperc alatt végez a feladattal. A felbontás növelésével a teljesítményveszteség közel lineárisan skálázódik.

A FidelityFX elérhető az alábbi GitHub oldalon keresztül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés