Hirdetés

Meginoghat a LightScribe lemezfeliratozási technológia trónja

Komoly piaci kudarcok elé nézhet a HP által kifejlesztett LightScribe lemezfeliratozó technológia, ha a fejlesztő-jogtulajdonos nem változtat licencelési politikáján – hívják fel a figyelmet a nagyobb tajvani nyersanyag- és hardvergyártók. Az optikai egységek és a hozzájuk tartozó nyers lemezek gyártásában érdekelt vállalatok szerint máris komoly visszaesést kénytelen elkönyvelni a magas licencdíjai miatt korábban is többször támadott HP: míg az idei első negyedévben tízből nyolc-kilenc legyártott optikai egység LightScribe-kompatibilis volt, addig a második negyedévben gyártott íróknak várhatóan csak 50–60 százaléka támogatja majd a lemez felületére ábrákat és/vagy szöveget elhelyező technológiát.

A HP a kissé döcögős rajtot követően később gyakorlatilag az összes jelentős piaci szereplővel aláírta a licencmegállapodást, így mostanra a Sony, a Pioneer, az Asus, a Hitachi-LG, a Toshiba-Samsung és a Lite-On IT kínálatában egyaránt található LightScribe-kompatibilis CD-, illetve DVD-író. A vállalat tavaly év közepére közel hetven partnerrel kötött egyezséget a LightScribe technológia felhasználásáról – ezektől a partnerektől iparági források szerint egyenként mintegy 250–300 ezer dollár „beugrót” kért a cég.


Balra a LightScribe, jobbra a LabelFlash. Vonzóbbá válhat a kék?

Az optikai egységek piacán zajló, mind kiélezettebbé váló árháború ugyanakkor egyre kevesebb mozgásteret nyújt a gyártóknak, a prémium szolgáltatásért cserébe pedig többen nem tartják indokoltnak a mostanra igen jelentőssé vált felárat. Mindebből elsősorban a LightScribe egyetlen konkurenciájának tartott LabelFlash technológia, illetve a mögötte álló gyártók húzhatnak hasznot: utóbbi a HP technológiájával gyakorlatilag egyező elven működik, mégis lényegesen olcsóbb annál, ráadásul a LabelFlash feliratozással többnyire hamarabb végeznek a kompatibilis írók. A Yamaha és a FujiFilm nevéhez köthető technológia mellett az ismertebb gyártók közül korábban szinte egyedüliként az NEC tette le a voksát, egyes iparági pletykák szerint azonban már Tajvan legnagyobb optikai egységeket gyártó vállalatánál, a Lite-On IT-nél is készülnek a LabelFlash lemezfeliratozási eljárás bevezetésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés