Hirdetés

Meghíztak a Samsung 40 nm-es DDR3 lapkái

A Samsung bejelentette, hogy megkezdte a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő, 4 gigabites DDR3 szabványra épülő memórialapkák tömegtermelését, melyek használatával rendkívül méretes és barátságos fogyasztású modulokat lehet gyártani. A dél-koreai óriáscég új chipjei 1,35 és 1,5 V közötti feszültségen üzemelhetnek, és könnyedén bírják az 1600 MHz-es effektív órajelet is.

A 4 gigabites DDR3 chipeket már hasznosítják a 16 és 32 GB-os RDIMM (Registered Dual In-line Memory Module) memóriákon, továbbá a 8 GB-os SO-DIMM (Small Outline Dual In-line Memory Module) modulokon. Az előbbi termékek a szerverek piacát célozzák meg, míg az utóbbi megoldás a mobil szegmensben juthat nagyobb szerephez.

A Samsung mérései alapján a felhizlalt chipekkel szerelt 16 GB-os modul 35%-kal kevesebb energiával is beéri, mint az elődje. Ez természetesen számottevően javíthatja a szerverek fogyasztását. A Samsung egyébként mostantól erősen építkezik a 40 nm-es gyártástechnológiára, és a leszállított memórialapkák 90%-a ezekről a gyártósorokról kerül le. Természetesen a vállalat a jövőre is gondol, így készülnek a 30 nm-es lapkák is, ám ezek tömegtermelésére még várni kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés