Hirdetés

Többcsatornás memóriamodullal áll elő a Kingston és a Rambus

A holnap kezdődő Intel Developer Forumon a Kingston és a Rambus egy speciális vezérlővel ellátott memóriamodult mutat be, melyet a többmagos processzorok igényeihez fejlesztettek. A mai többmagos rendszerek akkor érzik a legjobban magukat, ha több csatornán keresztül lehet elérni a rendszermemóriát. Ezért van a mai központi egységekbe kettő-, illetve háromcsatornás memóriavezérlő építve. Sajnos egyes esetekben még ez is kevésnek bizonyul. Elméleti szinten logikus lenne a memóriavezérlőt még több csatornára osztani, viszont fontos szem előtt tartani, hogy a csatornák növelése egyre bonyolultabb áramköröket eredményez, emellett a tokozás esetében is több érintkezőt kellene használni.

A Kingston és a Rambus olyan megoldással állt elő, ami gyakorlatilag magát a memóriamodult is úgymond „többszálúsítja”. Ezt egy speciális vezérlővel érik el, ami a prototípus esetében két független csatornán kezeli a modulon helyet foglaló DDR3 szabványú memórialapkákat. A két vállalat szerint ez a megoldás 64 bájtos memóriaműveletek esetén 50%-kal növeli a modulok adatátviteli sebességét amellett, hogy 20%-kal csökkenti a fogyasztást. Utóbbi annak tudható be, hogy az egyes lapkák csak a saját csatornájuk kérését teljesítik, így a hagyományos, egycsatornás modulhoz képest átlagosan csökken az igénybevételük.

A threaded memory elven működő modulok természetesen drágábbak lesznek az egycsatornás társakhoz képest, mivel új vezérlőt igényelnek, és a nyomtatott áramkör is bonyolultabb. Előny azonban, hogy a jelenleg használt DDR3-es memórialapkák tökéletesek a rendszerhez, és még a processzorok memóriavezérlőjét sem kell átalakítani. A Kingston és a Rambus egyelőre nem beszélt a várható árakról, de a technológia elsősorban a szerverekhez készült, így várhatóan drága lesz egy ilyen modul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés