Hirdetés

Megérkezett az NVIDIA nForce4

Az NVIDIA ma hivatalosan is bejelentette nForce4 alaplapi vezérlőchipjeit, amelyek az AMD Athlon 64 FX, Athlon 64 és Sempron processzoraihoz használhatók. A PCI Express interfész mellett az nForce4 – típustól függően – több más újdonsággal is szolgál: megtaláljuk az SLI-vel (Scalable Link Interface) ellátott kártyák támogatását, az új, ActiveArmor névre keresztelt hardveres hálózati biztonsági szolgáltatást, a 3 Gbit/s adatátviteli sebességgel szolgáló Serial ATA II támogatását, valamint az nTune nevű finomhangolási lehetőséget.

A chip három változatban jelent meg: otthoni használatra és munkához a melléknév nélküli nForce4-et és az nForce4 Ultrát ajánlja a gyártó, míg a játékosok számára az nForce4 Ultra vagy az nForce4 SLI lehet a megfelelő választás. Mindhárom típus 16/16 linkes, legfeljebb 1 GHz-es kapcsolatot biztosít a processzor felé. A lapkák 150 nanométeres csíkszélességű technológiával készülnek, az energiatakarékosság érdekében támogatják az ACPI 2.0 szabványt és az AMD PowerNow! technológiát.

nForce4

Az nForce4 MCP (media and communications processor) egy PCI Express x16 és három x1 interfészt biztosít, a PCI buszra hat eszköz köthető. A Gigabit Ethernet vezérlő mellé NVIDIA Firewall jár. Serial ATA vezérlője 1,5 Gbit/s adatmennyiséggel képes megbirkózni, és négy tároló működtetését biztosítja, emellett két Ultra ATA133 csatorna áll rendelkezésre. A meghajtók RAID 0, 1 és 0+1 tömbökbe rendezhetők, függetlenül attól, hogy a SATA- vagy a PATA-vezérlőre csatlakoznak-e.

A lapka két AC'97 audiokodek egyszerre történő használatára ad lehetőséget, támogatva a 2, 4, 6 vagy 8 csatornás hangrendszereket, illetve két szimultán digitális SPDIF jelfolyam kiadását is. Az USB 2.0 portok száma tíz.

nForce4 Ultra

Az MCP Gigabit Ethernet vezérlőjéhez és az NVIDIA Firewallhoz ezúttal az ActiveArmor hardveres védelem is társul szegődik, amely a szűrés mellett segít lebuktatni a hamisított IP-címeket használó támadókat, és kivédeni az ARP-tábla illetéktelen módosítását – mindezt a CPU terhelése nélkül. A PCI Express interfészek itt is fix vezetékezésűek: egy x16 és három x1 port biztosított. A hagyományos PCI sínre hat eszköz csatlakoztatható, USB 2.0 portokból tízet találunk.

Parallel és Serial ATA-eszközökből négy-négy vezérlésére van lehetőség; az utóbbiak számára 3 Gbit/s áteresztőképesség biztosított, és kompatibilis merevlemezekkel a lemezműveleti parancsok sorbarendezését végző NCQ (Native Command Queuing) funkció is igénybe vehető. A meghajtók interfészüktől függetlenül szervezhetők 0, 1 vagy 0+1 típusú RAID-be. Az audiokodekek csatlakoztathatóságára a fent írtak érvényesek.

nForce4 SLI

Ez a lapka csaknem mindenben megegyezik az Ultra verzióval, azonban képes két, SLI interfésszel ellátott NVIDIA grafikus kártya egyidejű támogatására, és ez némiképp átrendezi a PCI Express interfész kialakítását. Itt összesen 20 vezeték áll rendelkezésre, amelyek rugalmasan csoportosíthatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés