Még idén befuthatnak az első kétmagos Celeron M CPU-k?

Ázsiai lapértesülések szerint az Intel még idén piacra dobja belépőszintű, 64 bites utasításkiterjesztést is tartalmazó mobilprocesszorait. Arról egyelőre eltérő lapinformációk láttak napvilágot, hogy az új CPU-k egy vagy kétmagosak lesznek. Annyi mindenesetre bizonyosnak látszik, hogy a Celeron M 520 és 530-as típusok idén csak korlátozott mennyiségben kerülnek piacra, az olcsó processzort jövőre kívánja felfuttatni a gyártó. Az új Celeron M-ek bevezetése elsősorban az AMD Mobile Sempronjainak egyre növekvő népszerűsége miatt vált időszerűvé az Intel számára.

A 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő Merom magra épülő mobil CPU-k rendre 1,6, illetve 1,73 GHz-es órajelen járnak majd, csak 1 MB másodszintű gyorsítótárat kapnak, valamint alacsonyabb, 533 MHz-es rendszerórajelet igényelnek. Előbbi modellt 134 dolláros listaáron szállítja partnereinek a gyártó, a gyorsabb típus ára még nem került nyilvánosságra. Az új mobilprocesszorokról mindezen túl egyelőre csak annyi tudható, hogy Socket M foglalatba illeszkednek, azaz foglalatkompatibilisek lesznek a jelenlegi Core (2) Duo processzorokkal, mindazonáltal a jövő év második felében olyan változatok is készülnek majd belőlük, melyek már az új, Socket P aljzatba passzolnak.

A hírek szerint az Intel az olcsó mobil processzorok piaci premierjével egy időben útjára bocsátja a 943GML típusú, mobil felhasználásra szánt lapkakészletet is, ennek paramétereiről azonban egyelőre semmiféle információ nem szivárgott ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés