Hirdetés

Az Intel H610-es alaplapok is fejest ugranak a DDR5 RAM-ok mély vízébe

Igaz, eddig is megmártóztak benne, de mostantól egyre több típus jön majd az újgenerációs memóriaplatformra épülve.

Az inteles vasak világába még mindig a H610-es chipset számít "korszerű" belépőnek, de az ezzel szerelt alaplapok gazdái általában a költséghatékonyságra törekednek. Ebből kifolyólag ritkán párosítanak mellé komolyabb processzort, és a kiadások visszafogása végett gyakran DDR4 memóriákkal dolgozó rendszerek mozgatórugói lesznek, azonban az utóbbi időben jelentőset esett a szerényebb effektív órajelekkel rendelkező DDR5 RAM-ok ára, ami azt jelzi, hogy a vállalati oldalon megvan a szándék a régebbi technológia fokozatos kivezetésére.

A memóriaárak alakulása 2021 novemberétől
A memóriaárak alakulása 2021 novemberétől (forrás: PCPartPicker) [+]

Mivel kereskedelmi forgalomban könnyűszerrel kaphatók B760-as, illetve Z790-es vezérlőhidat használó deszkák, a kék óriás rövid távú tervei közt szerepel a B660-as, valamint Z690-es lapkakészletek teljes nyugdíjazása, ám ez a fapados H610-et utód hiányában nem érinti. A kínai illetőségű EXPreview weboldal szerint ennek eredményeképp az alaplapgyártók egyre inkább a DDR5-ös DIMM slotok alkalmazását fogják favorizálni az olcsó kategóriában is, és a hátszelet az is adja, hogy – a PCPartPicker adatbázisából kiindulva – a 2x 16 GB-os, DDR5-4800-as memóriakitek jelenleg már 91 dollártól kosárba rakhatók. Persze még így is nagyjából 40 százalékkal többet fizetünk a kasszánál, mint egy ugyanekkora, ellenben 2666 MHz-es DDR4 készlet esetén, de kezd lassacskán emészthetővé válni a történet.


[+]

Amennyiben mindenképp új gépet szeretnénk, de nem vagyunk benne biztosak, hogy merre lenne érdemes elindulnunk, akár olyan kínai cégek átmeneti megoldásaira is hagyatkozhatunk, mint például az Onda, aki jó ideje kínál kombólapot, amin DDR4-es és DDR5-ös RAM foglalat egyaránt van. A dolog szépséghibája annyi, hogy mindkettőből csak egy-egy figyel a NYÁK-on, a "vegyesfelvágott" meg nem opció, ezért nem csupán a kétcsatornás üzem marad vágyálom, de a későbbi fejlesztési lehetőségek sem kifejezetten rózsásak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés