Hirdetés

Maxtor 531DX: példát mutat

A Maxtor legújabb vincsesztere se nem óriási, se nem piszok gyors, és még csak nem is "alig nagyobb, mint egy ping-pong labda". Akkor miért is jelentették be?..

Valójában egy hdd sorozatról van itt szó, amit tényleg nem azok az erények emelnek az égbe, amelyek más esetben garantálják a sikert, a feltűnést, mert ez a (két) meghajtó, és velük együtt most a Maxtor is, más pályán játszik.

Az 531DX család két tagja mindössze 10 és 15 gigás, percenként alig fordulnak 5400-at, és ugyan 2mb cache (sdram) került rájuk, a 15ms-os elérési idő jóindulattal is csak átlagosnak nevezhető. De valamiért e paraméterek felett mégis szemet lehet hunyni.. Ez pedig nem más, mint a meghajtó leegyszerűsített felépítése: egyetlen egy korong kapott benne helyet, és csupán 1db fej pásztázza a felületét, az egyiket. Ráadásul a fejegység használaton kívül elhagyja a lemez felületét, biztonságba húzódik, csökkentve a sérülések kockázatát, és csak akkor tér vissza olvasási pozícióba, amikor az újra felpörgő lemez már elérte az üzemi szögsebességet. Ez arra jó, hogy a leállás/felpörgetésben rejlő kockázatokat minimálisra lehessen szorítani, hiszen ezekre a helyzetekre a legérzékenyebb egy meghajtó.

Az egytányéros kivitel kevesebb elektronikát igényel, a túlzsúfoltság tehát a múlté, ráadásul a meghajtó mindössze 17,5mm magas, azaz jóval alacsonyabb, mint a többi, így a túlmelegedés sem téma többé. ATA/100-as felületű mindkét egység, de ez (tényleg..) nem jelent semmit, a korábbi szabványok mindegyike támogatott.

A vállaltan egyszerű felépítés ugyan a széllel szembeni tipikus esete, azonban ne felejtsük el, hogy hiába 20-30-40 gigás egy mai átlag vincseszter, a (lementés szempontjából) hatalmas kapacitás és a biztonságos adattárolás nem épp ugyanazt jelenti. 10-15 giga tehát már ebből a szempontból is emberibb méret, azonban ha figyelembe vesszük, hogy ezek a drive-ok min. 50000(!!!) ki/bekapcsolásra vannak hitelesítve, már sokkalta meggyőzőbb képet kapunk. Ráadásul nem is csillagászati az ár, hiszen a Maxtor új, belépő szintű sorozatáról beszélünk. Ráadásul az 5400-as fordulat mellett még a Maxtor Silent Store technológiája is bejátszik, így ezek a meghajtók nem csak robosztusak és megbízhatóak, hanem szinte hangtalanok is egyben.

A 3 év garancia ugyan nem jellemző, hogy járna egy hdd-hez, mármint itthon, mindenesetre külföldön ennyit adnak hozzá.

A Maxtor tehát ismét igényeset alkotott, ráadásul a nagyközönségnek szánva mindezt, ami igazán dicséretes, meg is dicsérjük érte.. :)

Azóta történt

Hirdetés